Каде е Дунавската велосипедска патека?

Дунавската велосипедска патека во Вахау
Дунавската велосипедска патека во Вахау

Сите зборуваат за тоа. 70.000 патуваат секоја година Дунавската велосипедска патека. Треба да го направите тоа еднаш, Дунавската велосипедска патека од Пасау до Виена.

Со должина од 2850 километри, Дунав е втората најдолга река во Европа по Волга. Извира во Шварцвалд и се влева во Црното Море во романско-украинската погранична област. Класичната велосипедска патека Дунав, која е позната и како Евровело 6 од Тутлинген, започнува во Донаушинген. Од Евровело 6 тече од Атлантикот во Нант во Франција до Констанца во Романија на Црното Море.

Кога зборуваме за Дунавската велосипедска патека, често мислиме на најпрометниот потег на велосипедската патека на Дунав, имено на потегот долг 317 километри што се протега од Пасау во Германија до Виена во Австрија, земајќи го Дунав од околу 300 m надморска височина во Пасау. до 158 m надморска височина во Виена, односно 142 метри надолу, тече.

Дунавска велосипедска патека Пасау Виена, рутата
Дунавска велосипедска патека Пасау Виена, 317 km од 300 m надморска височина до 158 m надморска височина

Најубавиот дел од Дунавската велосипедска патека Пасау Виена е во Долна Австрија во Вахау. Долинското дно на Св. Мајкл преку Возендорф и Јохинг до Вајзенкирхен во дер Вахау до 1850 година како Тал Вахау наведени.

333 километри од Пасау до Виена често се делат на 7 етапи, со просечно растојание од 50 километри дневно.

 1. Пасау - Шлоген 43 км
 2. Шлоген-Линц 57 км
 3. Линц-Грејн 61 км
 4. Грин - Мелк 51 км
 5. Мелк-Кремс 36 км
 6. Кремс-Тулн 47 км
 7. Тулн-Виена 38 км

Поделбата на Дунавската велосипедска патека Пасау Виена на 7 дневни етапи се префрли на помалку, но подолги дневни фази поради зголемувањето на е-велосипеди.

Подолу се местата каде што можете да преноќите доколку сакате да возите велосипед од Пасау до Виена за 6 дена.

 1. Пасау - Шлоген 43 км
 2. Шлоген-Линц 57 км
 3. Линц-Грејн 61 км
 4. Грин-Шпиц на Дунав 65 км
 5. Шпиц на Дунав – Тулн 61 км
 6. Тулн-Виена 38 км

Од списокот можете да видите дека ако во просек возите велосипед по 54 километри на ден по Дунавската велосипедска патека Пасау Виена, на четвртиот ден ќе возите од Граин до Шпиц ан дер Донау во Вахау наместо од Грин до Мелк. Препорачливо е место за престој во Вахау бидејќи делот помеѓу Мелк и Кремс е најубавиот од целата Дунавска велосипедска патека Пасау Виена.

Ќе откриете дека повеќето од патувањата на велосипедската патека на Дунав понудени од Пасау до Виена траат 7 дена. Меѓутоа, ако сакате да бидете на пат помалку денови за да возите велосипед каде што е најубава Дунавската велосипедска патека, имено во горната долина на Дунав кај Шлегенер Шлинге и во Вахау, тогаш ви препорачуваме 2 дена во горниот дел. Дунавската долина помеѓу Пасау и Ашах, а потоа 2 да поминат денови во Вахау. За вас ја разработивме следнава програма на исклучиво водена велосипедска тура:

Велосипед каде што Дунавската велосипедска патека е најубава: Schlögener Schlinge и Wachau. За 4 дена од Пасау до Виена

Програмата

 1. Ден понеделник: Пристигнување во Пасау, пречек и вечера заедно во засводената визба на поранешен манастир, кој има свое вино од Вахау
 2. Ден вторник: Пасау – Шлегенер Шлинге, заедничка вечера на тераса на Дунав
 3. Ден Среда: Schlögener Schlinge - Aschach,
  Трансфер од Ашах до Шпиц ан дер Донау, заедничка вечера во Winzerhof
 4. Ден четврток: возење велосипед во Вахау, посета на опатија Мелк, супа за ручек и вечера, дегустација на вино и посета на винска таверна
 5. Ден петок: Велосипедизам во Вахау и патување со брод до Виена со вечера на бродот
 6. Ден сабота: заеднички појадок во Виена, збогување и поаѓање

датуми на патување

период на патување

1 - 6 мај 2023 година

5-10 јуни, 2023 година

Цена по лице во двокреветна соба од 1.398€

Еднократен додаток 375€

Вклучени услуги

• 5 ноќевања со појадок (од понеделник до сабота)
• 4 вечери вклучително и една на бродот 
• Сите туристички такси и градски такси
• Трансфер од Ашах до Шпиц ан дер Донау
• Превоз на багаж
• 2 придружници на патување
• Прием во бенедиктинскиот манастир во Мелк
• Супа во четврток за време на ручек
• Пробување на вино
• Посета на винска таверна
• Сите фериботи на Дунав
• Патување со брод од Вахау до Виена во петок навечер

Број на учесници: мин.8, макс.16 гости; Крај на периодот на регистрација 3 недели пред почетокот на патувањето.

барање резервација

Насоки Дунавска велосипедска патека Пасау Виена

Почеток на Ратхаусплац во Пасау

Од плоштадот на градското собрание на аголот на шеталиштето Фриц-Шефер во стариот дел на Пасау, следете знак на кој пишува „Донаурут“ до Резиденцплац, кој на север се граничи со катедралата Свети Стефан.

Кулата на градското собрание во Пасау
На Ратхаусплац во Пасау ја започнуваме Дунавската велосипедска патека Пасау-Виена

На Мариенбрике над Ин

На Marienbrücke оди преку Ин во Инштат, каде што оди помеѓу железничките пруги на напуштениот Innstadtbahn и наведените градежни делови на поранешниот Innstadtbrauerei Inn, а по неговото сливување во Дунав, по Винерската улица низводно во правец на австриската граница, каде што Wiener Strasse на австриската страна станува B130, Nibelungen Bundesstrasse.

Зградата на поранешната пиварница Инштад
Велосипедската патека Дунав во Пасау пред наведената зграда на поранешната пиварница Инштад.

Замокот Крампелштајн

Понатаму, поминуваме спроти Ерлау на германскиот брег, каде што Дунав прави двојна јамка, во подножјето на замокот Крампелштајн, сместен на карпеста површина на местото каде порано се наоѓала римската стражарница, високо над десниот брег на Дунав. Замокот служел како наплатна станица, а подоцна и како пензионерски дом за епископите од Пасау.

Замокот Крампелштајн
Замокот Крампелштајн бил наречен и замок на кројачите бидејќи наводно во замокот живеел кројач со својата коза.

Замокот Обернцел

Етапата за слетување за фериботот Обернцел Дунав е пред Кастен. Се качуваме со траектот до Обернцел за да го посетиме замокот Обернцел со молив на левата страна на Дунав.

Замокот Обернцел
Замокот Обернцел на Дунав

Замокот Обернцел е замок со ровови на левиот брег на Дунав кој порано му припаѓал на принцот-епископ. Епископот Георг фон Хоенлое од Пасау започнал да гради готски замок, кој бил обновен од принцот бискупот Урбан фон Тренбах помеѓу 1581 и 1583 година во моќна, репрезентативна, четирикатна ренесансна палата со покрив со половина колк. На првиот кат од замокот Обернцел има доцноготска капела, а на вториот кат е витешката сала со таван со каса, која го зафаќа целиот јужен фронт на вториот кат свртен кон Дунав. По посетата на замокот Обернцел, се враќаме со траектот на десната страна и го продолжуваме патувањето до електраната Јохенштајн на Дунав.

Електраната Јохенштајн

Електраната Јохенштајн на Дунав
Електраната Јохенштајн на Дунав

Електраната Јохенштајн е електрана на реката Дунав, која го добила своето име по Јохенштајн, карпест остров на кој минувала границата помеѓу Принцот-епископија Пасау и надвојводството Австрија. Подвижните елементи на браната се наоѓаат во близина на австрискиот брег, централата со турбините на средината на реката, додека бравата на бродот е на баварската страна. Монументалните кружни сводови на електраната Јохенштајн, завршени во 1955 година, беа последниот голем план на архитектот Родерих Фик, кој толку многу го импресионираше Адолф Хитлер што двете главни згради на мостот Нибелунген беа изградени според неговите планови во родниот град на Хитлер. Линц.

Транзиција во електраната Јохенштајн
Кружни сводови на електраната Јохенштајн, изградени во 1955 година според плановите на архитектот Родерих Фик

Енгелхартцел

Од електраната Јохенштајн го продолжуваме патувањето по велосипедската патека на Дунав до Енгелхартцел. Општината Енгелхартцел се наоѓа на 302 m надморска височина во долината на Горен Дунав. Во римско време, Енгелхарцел бил наречен Станакум. Енгелхартцел е познат по манастирот Енгелзел Трапист со својата рококо црква.

Енгелзел колегиумска црква
Енгелзел колегиумска црква

Енгелзел колегиумска црква

Колегиската црква Енгелсзел била изградена помеѓу 1754 и 1764 година. Рококо е стил кој настанал во Париз на почетокот на 18 век, а подоцна бил прифатен и во други земји, особено во Германија и Австрија. Рококото се карактеризира со леснотија, елеганција и бујна употреба на заоблени природни форми во украсувањето. Од Франција, рококо стилот се проширил во католичките земји од германско говорно подрачје, каде што бил прилагоден во стил на религиозна архитектура.

Внатрешноста на колегиумската црква Енгелзел
Внатрешноста на колегиумската црква Енгелзел со рококо проповедник од Ј.Г. Ублхер, еден од најнапредните малтерисачи на неговото време, при што асиметрично нанесениот C-рака е карактеристичен за него во украсниот простор.

Исто така, во областа на пазарниот град Енгелхартцел, малку низводно од опатијата Енгелсзел, во областа Оберана, биле откриени остатоци од римскиот ѕид во 1840 година. Со текот на времето се покажало дека тоа мора да било мала тврдина квадрибург, квадратен воен логор со 4 аголни кули. Од кулите можеше да се следи речниот сообраќај на Дунав на голема далечина и да се погледне Ранатал, кој тече наспроти.

Поглед на вливот на Рана
Поглед на вливот на Рана од Römerburgus во Oberranna

Quadriburgus Stanacum бил дел од синџирот на тврдините на Дунав Лимес во провинцијата Норикум, директно на патот Лимес. Бургус во Оберана е дел од Дунав Лимес на via iuxta Danuvium, римскиот воен и магистрален пат долж јужниот брег на Дунав, кој е прогласен за светско наследство на УНЕСКО од 2021 година. Römerburgus Oberranna, најдобро зачуваната римска зграда во Горна Австрија, може да се посети секој ден од април до октомври во зградата на заштитната сала видлива од далеку во Оберана директно на велосипедската патека на Дунав.

Шогенерова јамка

Потоа го поминуваме Дунав на мостот Нидерана и возиме лево до Ау, кој е од внатрешната страна на Шлегенер Шлинге.

Au во Шлогенеровата јамка
Au во Шлогенеровата јамка

Што е посебно за Шогенеровата јамка?

Она што е посебно за Шлогенеровата јамка е тоа што е голем, длабоко засечен меандер со речиси симетричен пресек. Меандрите се меандри и јамки во река кои се развиваат од геолошки услови. Во Шлегенер Шлинге, Дунав го отстапил местото на поцврстите карпести формации на Боемскиот масив на север, принудувајќи отпорни карпести плочи да ја формираат јамката. „Големиот кањон“ на Горна Австрија најдобро може да се погледне од таканаречениот Шлогенер Блик. Од Глупав поглед е мала платформа за гледање над Шлоген.

Шлогенерова јамка на Дунав
Шлегенер Шлинге во горната долина на Дунав

Одиме со ферибот-крст до Шлоген и продолжуваме со возење велосипед низ горната долина на Дунав, каде што Дунав е покриен со брана од електраната Ашах. Историскиот град Обермул падна под влијание на браната. На источниот крај на градот, на брегот на Дунав, има житница која првично имала 4 ката, но сега има 3 ката бидејќи долниот кат бил наполнет за време на браната.

Фреј кутија за жито

житница од 17 век во Обермул
житница од 17 век во Обермул

Житната житница има извонредни 14 метри висок покрив со колкови. На фасадата се обоени и изгребани прозорски отвори како и аголни пепелници во штуко малтер. Во средината има 2 отвори за истурање. И житницата Фрејер кутија за жито се нарекува, изграден е во 1618 година од Карл Јоргер.

Карл Јоргер, градител на житницата

Барон Карл Јоргер фон Толет бил благородник на Војводството Австрија над Ен и водечка фигура во провинциските имоти. Карл Јоргер бил врховен командант на трупите на имотот на областите Траун и Марчленд за време на востанието на имотите „Оберенсише“ против католичкиот император Фердинанд II. Карл Јоргер обвинет за велепредавство, тој бил затворен и мачен во Весте Оберхаус, кој му припаѓал на епископот од Пасау.

Весте Оберхаус во Пасау
Весте Оберхаус во Пасау

видиковец

Демнената кула над левиот брег на шумска гранитна карпа која е наклонета речиси нормално на Дунав во подножјето на Нојхаузер Шлосберг е средновековна кула за патарина со квадратен план на кат. Зачувани се долните 2 ката од јужниот и западниот ѕид на поранешната катна кула со средновековен правоаголен портал и 2 прозорци над него во јужниот ѕид. Лауертурм припаѓал на замокот Нојхаус на Шаунбергер, кој имал право на патарина надвор од Ашах. Во тоа време владетел бил австрискиот војвода Албрехт IV. Заедно со Валсерите, Шаунбергерите биле најмоќното и најбогатото благородничко семејство во Горна Австрија.

Демнената кула на замокот Нојхаус на Дунав
Демнената кула на замокот Нојхаус на Дунав

Шаунбергерите

Шаунбергерите првично дошле од Долна Баварија и ја стекнале областа околу Ашах во првата половина на 12 век и се нарекувале себеси „Шонбергер“ по нивниот нов центар на владеење, Шаунбург. Шаунбург, најголемиот замок комплекс во Горна Австрија, бил замок на врвот на ридот на северо-западниот раб на Ефердинг басенот. Поради локацијата на нивните поседи меѓу двата моќни блока Австрија и Баварија, Шаунбергерите успеале да се спротивстават на Хабсбурзите и Вителсбаховите еден против друг во 14 век, што завршило со Шаунбергерската расправија, како резултат на Шаунбергер мораше да се потчини на хабсбуршката власт. 

Кајзерхоф

Царскиот двор на Дунав
Пристаниште за брод кај Кајзерхоф на Дунав

Етапата за слетување на чамци Ашах-Кајзерау се наоѓа спроти Лауертурм, од каде што бунтовните селани го блокираа Дунав со синџири во 1626 година за време на Горноавстриската селанска војна. Активирањето беше казнената акција на баварскиот гувернер Адам Граф фон Херберсторф, кој имаше обесени вкупно 17 мажи во текот на таканаречената игра со коцки Франкенбург. Горна Австрија била заложена од Хабсбурзите на баварскиот војвода Максимилијан I во 1620 година. Како резултат на тоа, Максимилијан испратил католичко свештенство во Горна Австрија за да ја спроведе контрареформацијата. Кога требаше да биде поставен католички свештеник во протестантската парохија во Франкенбург, избувна востание.

Колегиска црква Вилхеринг

Пред да одиме со траектот до Отенсхајм, правиме заобиколен пат до опатијата Вилхеринг со својата рококо црква.

Слика на таванот од Бартоломео Алтомонте во црквата Вилхеринг
Слика на таванот од Бартоломео Алтомонте во црквата Вилхеринг

Опатијата Вилхерин доби донации од грофовите од Шаунберг, членовите на чие семејство се закопани во два високи готски гробови лево и десно од влезот на црквата. Внатрешноста на колеџиската црква Вилхеринг е најистакнатиот црковен простор на баварскиот рококо во Австрија поради хармонијата на декорацијата и добро осмислената инциденца на светлината. Сликата на таванот на Бартоломео Алтомонте го прикажува глорификацијата на Богородица, првенствено преку прикажувањето на нејзините атрибути во повикувањата на Литанијата на Лорето.

Дунавскиот ферибот Отемхајм

Фериботот Дунав во Отенсхајм
Фериботот Дунав во Отенсхајм

Во 1871 година, игуменот на Вилхеринг го благословил „летечкиот мост“ во Отенсхајм наместо зилскиот премин. До регулирањето на Дунав во средината на 19 век, постоеше тесно грло во Дунав во Отенсхајм. „Шрокенштајн“ во Дирнберг, кој штрчеше во коритото на реката, го блокираше копнениот пат до Урфахр на левиот брег, така што целата стока од Mühlviertel мораше да се донесе од Отенсхајм преку Дунав за да се транспортира понатаму во правец. од Линц.

Курнбершка шума

Велосипедската патека Дунав води од Отенсхајм долж Б 127, улица Рорбахер, до Линц. Алтернативно, постои можност од Отеншајм до Линц со траект, т.н. Дунавски автобус, да се добие.

Курнбергервалд пред Линц
Курнбергервалд на запад од Линц

Опатијата Вилхеринг го стекнала Курнбергервалд во средината на 18 век. Курнбергервалд со висок 526 метри Курнберг е продолжение на Боемскиот масив јужно од Дунав. Поради возвишената положба, таму луѓето се населиле уште од неолитот. На Курнберг се пронајдени двоен прстенест ѕид од бронзеното време, римска караула, места за богослужба, гробница и населби од широк спектар на културни и историски епохи. Во модерните времиња, Хабсбуршките императори на Светото Римско Царство организирале големи ловови во шумата Курнберг.

Троицата и двете згради на мостот на главниот плоштад во Линц
Троицата и двете згради на мостот на главниот плоштад во Линц

Домплац во Линц источно од неоготското Мариендом служи како место за класични концерти, разни пазари и Доаѓање во Дом во текот на целата година. Зградата на Музејот за дигитална уметност на левиот брег на Дунав, видлив од далеку, Ars Electronica Center, е проѕирна светлосна скулптура, структура во која ниту еден надворешен раб не оди паралелно со другиот, што добива поинаков облик во зависност од аголот на гледање. Спроти центарот Арс Електроника, на десниот брег на Дунав, се наоѓа стаклена обвивка, линеарно структурирана базалтно-сива зграда на Лентос, музејот за модерна уметност во градот Линц.

Музејот Франциско Каролинум Линц
Музејот Франциско Каролиниум во Линц со монументален фриз од песочник на вториот кат

Зградата на Франциско Каролиниум во внатрешноста на градот, музеј за фотографска уметност, е слободна, 3-катна зграда со неоренесансни фасади и 3-стран монументален фриз од песочник што ја прикажува историјата на Горна Австрија. Отворениот дом на културата во центарот на Линц во поранешната Урсулинска школа е куќа за современа уметност, експериментална уметничка лабораторија која ја придружува реализацијата на уметничкото дело од идејата до нејзината изложба.

Ратхаусгасе Линц
Ратхаусгасе Линц

Rathausgasse во Линц се протега од градското собрание на главниот плоштад до Pfarrplatz. Она со што се гордеат многу Линзери се наоѓа на Ратхаусгасе 3 на аголот од станбената зграда Кеплер. Леберките од Пепи, традиционално јадење од баварско-австриската кујна, кое се јаде меѓу две половини од леб ролна како „Leberkässemmel“.

Linzer Torte е торта направена од измешано пециво со кратка кора, таканаречено тесто Linzer, со висок процент на јаткасти плодови. Linzer Torte содржи едноставно полнење на џем, обично џем од рибизла, и традиционално се прави со решеткаст горен слој што се шири над масата.
Парче Linzer Torte содржи фил од џем од рибизла со решетка од тесто како горен слој.

Надвојводата Франц Карл Јозеф од Австрија зеде со себе Linzer Torte од Линц на пат кон неговото летувалиште во Бад Ишл. Linzer Torte е тарт направен од кратка кора со висок процент на јаткасти плодови, зачинет со цимет и содржи фил од џем од рибизла и украсена, карактеристична решетка во облик на дијамант како горниот слој. Бадемите на решетката декорација на Linzer Torte веројатно треба да се сфатат како потсетување на претходното вообичаено производство на Linzer Torte со бадеми. Но, поради високиот процент на путер и бадеми тоа беше Линцерска торта долго време главно резервирани за богатите луѓе.

Од Линц до Маутхаузен

Велосипедската патека на Дунав се протега од главниот плоштад во Линц преку мостот Нибелунген до Урфар, а од другата страна го следи текот на шеталиштето по Дунав.

Плешингер Ау

На северо-источното периферија на Линц, во Линцеровото филд, Дунав се криви околу Линц од југо-запад кон југоисток. На северо-источната страна на овој лак, на периферијата на Линц, се наоѓа поплавната рамнина позната како Pleschinger Au.

Велосипедската патека Дунав се протега по северо-источната периферија на Линц во сенката на дрвјата во поплавната рамнина Плешингер.
Велосипедската патека Дунав се протега по северо-источната периферија на Линц во сенката на дрвјата во поплавната рамнина Плешингер.

Велосипедската патека на Дунав се протега во подножјето на браната на работ на Плешингер Ау по должината на Дизенлајтенбах сè додека не се подмлади пејзажот со поплавни рамнини составен од земјоделски ливади и делови од крајбрежни шуми, а Дунавската велосипедска патека продолжува по зачекорната патека по Дунав. Во оваа област сега можете да го видите источниот дел на Линц, Свети Петар во дер Зицлау, со пристаништето и топилницата на voestalpine AG.

voestalpine Stahl GmbH работи со фабрика за топење во Линц.
Силуетата на топењето на voestalpine Stahl GmbH во Линц

Откако Адолф Хитлер одлучи дека треба да се изгради топилница во Линц, церемонијата на поставување на темелите на Reichswerke Aktiengesellschaft für Erzbergbau und Eisenhütten „Hermann Göring“ во Свети Петер-Зизлау се одржа само два месеци по анексијата на Австрија кон германската Рајх во мај 1938 година. Поради тоа, околу 4.500 жители на Свети Петар-Зизлау ќе бидат преместени во други области на Линц. Изградбата на работите на Херман Геринг во Линц и производството на вооружување се одвиваше со околу 20.000 принудни работници и повеќе од 7.000 затвореници од концентрациониот логор од концентрациониот логор Маутхаузен.

Од 1947 година на местото на поранешниот концентрационен логор Маутхаузен има споменик на Република Австрија. Концентрациониот логор Маутхаузен се наоѓал во близина на Линц и бил најголемиот нацистички концентрационен логор во Австрија. Постоеше од 1938 година до ослободувањето од американските трупи на 5 мај 1945 година. Околу 200.000 луѓе беа затворени во концентрациониот логор Маутхаузен и неговите подлогори, од кои повеќе од 100.000 загинаа.
Информативна табла во споменикот на концентрациониот логор Маутхаузен

По завршувањето на војната, американските единици го презедоа местото на делото Херман Геринг и го преименуваа во Обединета австриска фабрика за железо и челик (VÖEST). 1946 VÖEST предаден на Република Австрија. VÖEST беше приватизиран во 1990-тите. VOEST стана voestalpine AG, која денес е глобална групација за челик со околу 500 групни компании и локации во повеќе од 50 земји. Во Линц, на местото на поранешните работи на Херман Геринг, voestalpine AG продолжува да работи со металуршка фабрика која е видлива оддалеку и го обликува градскиот пејзаж.

Топилницата на voestalpine AG во Линц
Силуетата на челичарницата voestalpine AG го карактеризира градскиот пејзаж на истокот од Линц

Од Линц до Маутхаузен

Маутхаузен е само 15 километри источно од Линц. На крајот на 10 век, во Маутхаузен била основана наплатна станица од Бабенбергер. Во 1505 година бил изграден мост над Дунав во близина на Маутхаузен. Маутхаузен стана познат во 19 век по гранитот Маутхаузен што го снабдуваше камената индустрија Маутхаузен до поголемите градови на австроунгарската монархија, кој се користеше за поплочување и изградба на згради и мостови.

Лебзелтерхаус Леополд-Хајндл-Каи во Маутхаузен
Лебзелтерхаус Леополд-Хајндл-Каи во Маутхаузен

Мостот Нибелунген во Линц, кој го поврзува родниот град на Фирерот со Урфар, бил изграден помеѓу 1938 и 1940 година со гранит од Маутхаузен. Затворениците од концентрациониот логор Маутхаузен морале да го расцепат гранитот неопходен за изградба на мостот Нибелунген во Линц со рака или со минирање од карпа.

Мостот Нибелунген над Дунав го поврзува Линц со Урфар. Изграден е од 1938 до 1940 година со гранит од Маутхаузен. Затворениците од концентрациониот логор Маутхаузен морале да го отцепат потребниот гранит од карпата рачно или со минирање.
Мостот Нибелунген во Линц бил изграден помеѓу 1938 и 1940 година со гранит од Маутхаузен, кој затворениците од концентрациониот логор Маутхаузен морале да го отцепат од карпата со рака или со минирање.

Махленд

Велосипедската патека Дунав се протега од Маутхаузен преку Махланд, кој е познат по интензивното одгледување зеленчук како што се краставици, репа, компири, бела зелка и црвена зелка. Махланд е рамен басен пејзаж формиран од наслаги долж северниот брег на Дунав, кој се протега од Маутхаузен до почетокот на Струденгау. Махланд е една од најстарите населени области во Австрија. Постојат докази за неолитско човечко присуство на ридовите северно од Махланд. Келтите се населиле во регионот на Дунав од околу 800 п.н.е. Келтското село Митеркирхен настана околу ископувањето на гробницата во Митеркирхен.

Махланд е рамен басен пејзаж формиран од наслаги долж северниот брег на Дунав, кој се протега од Маутхаузен до почетокот на Струденгау. Machland е познат по интензивното одгледување на зеленчук како што се краставици, репа, компири, бела зелка и црвена зелка. Махланд е една од најстарите населени области во Австрија. Постојат докази за неолитско човечко присуство на ридовите северно од Махланд.
Махланд е рамен слив формиран од наслаги долж северниот брег на Дунав, кој е познат по интензивното одгледување зеленчук. Махланд е една од најстарите населени области во Австрија со присуство на луѓе во неолитскиот период на ридовите на север.

Келтското село Митеркирхен

Непосредно јужно од селото Лехен во општината Митеркирхен и Махланд во поранешната поплавна област на Дунав и Наарн, пронајдена е голема гробница на културата Халштат. Постарото железно време од 800 до 450 п.н.е. се нарекува Халштат период или Халштат култура. Ова име доаѓа од наодите од гробницата од постарото железно време во Халштат, што му го дало името на местото за оваа епоха.

Згради во исконско село во Митеркирхен и Махланд
Згради во исконско село во Митеркирхен и Махланд

Во близина на местото на ископување, изграден е праисторискиот музеј на отворено во Митеркирхен, кој пренесува слика за животот во едно праисториско село. Реконструирани се станбени згради, работилници и гробница. Околу 900 садови со вредни погребни предмети укажуваат на погребување на високи личности. 

Митеркирхнер плови

Митеркирхнер плови во праисторискиот музеј на отворено во Митеркирхен
Церемонијалната кочија Митеркирхнер, со која во Махланд беше погребана високо рангирана жена од периодот на Халштат, заедно со многу гробни предмети

Едно од најважните наоди е церемонијалната кочија Митеркирхнер, која била пронајдена во 1984 година за време на ископувањата во гробот за кочија во која била закопана високо рангирана жена од периодот на Халштат со многу гробни предмети. Реплика на вагонот може да се види во келтското село Митеркирхен во гробницата што е верно репродуцирана и е достапна.

Замок во Митеркирхен

Внатрешноста на главата на селото со камин и кауч
Внатрешноста на реконструираната куќа на поглаварот на келтското село со камин и кревет

Замокот бил центар на едно село од железното време. Ѕидовите на замокот биле изградени од плетен, кал и лушпи. Со нанесување вар, ѕидот стана бел. Во зима, отворите на прозорците беа покриени со животински кожи, кои пропуштаа малку светлина. Покривот на гребенот е поддржан од дрвени столбови поставени внатре во куќата.

Холер Ау

Источниот крај на Махланд се спојува во Митерхауфе и Холерау. Дунавската велосипедска патека минува низ Холерау до почетокот на Струденгау.

Холер Ау во Митерхауфе
Дунавската велосипедска патека минува низ Holler Au. Холер, црниот старешина, се јавува покрај патеките во поплавната шума.

Холер, црниот старешина, се јавува во алувијалната шума бидејќи природно се јавува на свежи, богати со хранливи материи и длабоки почви, како оние што се наоѓаат на алувијални места. Црниот старешина е грмушка висока до 11 m со криво стебло и густа круна. Зрелите плодови на постариот се мали црни бобинки наредени во чадори. курвата и бобинките со горчлив вкус на црниот старешина се преработуваат во сок и компот, додека цветовите од старешината се преработуваат во сируп од цвет од бозел.

Струденгау

Влезот во тесната, пошумена долина на Струденгау кај мостот Грин Дунав
Влезот во тесната, пошумена долина на Струденгау кај мостот Грин Дунав

По возењето низ Холерау, се приближувате до влезот на Струденгау, тесна долина на Дунав низ Боемскиот масив, на Дунавската велосипедска патека во областа на мостот Грин Дунав. Возиме еднаш зад аголот и сме главниот град на Струденгау, Дер видлив историски град Грин.

Грин

Замокот Грајнбург се издига над Дунав и градот Грин
Замокот Грајнбург бил изграден на крајот на 15 век како доцноготска зграда на врвот на ридот Хоенштајн над градот Грејн.

Замокот Грајнбург се издига над Дунав и градот Грејн на врвот на ридот Хоенштајн. Изградбата на Грајнбург, една од најраните доцноготски градби налик на замок со испакнати полигонални кули, беше завршена во 1495 година на квадратен план на четири ката со моќни заоблени покриви.

Замокот Грајнбург

Замокот Грајнбург има широк, правоаголен аркаден двор со 3-ката аркади. Аркадите на ренесансата се дизајнирани како кружни аркади на тенки тоскански столбови. Парапетите содржат насликани лажни балустради со груби правоаголни полиња како илузионарни основи на столбови. На нивото на земјата има широк аркаден чекор, кој одговара на две катни аркади.

Аркадите во аркадираниот двор на замокот Грајнбург
Во аркадираниот двор на замокот Грајнбург, ренесансните аркади во форма на кружни заоблени аркади на тоскански столбови

Замокот Грајнбург сега е во сопственост на семејството на војводата од Сакс-Кобург-Гота и во него се наоѓа Горноавстрискиот поморски музеј. Во текот на Дунавскиот фестивал, барокните оперски претстави се одржуваат секое лето во аркадираниот двор на замокот Грајнбург.

Од Грин преку Струденгау до Персенбеуг

Во Грин го преминуваме Дунав и продолжуваме по десниот брег во источна насока, покрај дунавскиот остров Ворт кај Хесганг, преку Струденгау. Во подножјето на Хауслајтен го гледаме на спротивната страна, на сливот на Димбах и Дунав, историскиот пазарен град Свети Никола ан дер Донау.

Свети Никола на Дунав во Струденгау, историскиот пазар на градот
Свети Никола во Струденгау. Историскиот пазарен град е комбинација од некогашното црковно село околу издигнатата парохиска црква и населбата на брегот на Дунав.

Патувањето низ Струденгау завршува во електраната Персенбеуг. Поради 460 метри долгиот ѕид на браната на електраната, Дунав е покриен со брана до висина од 11 метри во целиот тек на Струденгау, така што Дунав сега изгледа повеќе како езеро во тесна, пошумена долина отколку дива и романтична река со висока стапка на проток и страшни вирови и вител.

Каплан турбини во електраната Персенбеуг на Дунав
Каплан турбини во електраната Персенбеуг на Дунав

Електраната Персенбеуг датира од 1959 година и беше пионерски проект за реконструкција во Австрија по Втората светска војна. Електраната Персенбеуг беше првата хидроцентрала на австриските централи на Дунав и денес има 2 турбини Каплан, кои заедно можат да обезбедат околу 7 милијарди киловат часови хидроелектрична енергија годишно.

персенфлекс

Велосипедската патека на Дунав се протега по патниот мост преку електраната Персенбеуг од Ибс на десниот брег до Персенбеуг на левиот, северниот брег, каде што се наоѓаат двете брави.

Двете брави на електраната Персенбег на северниот лев брег на Дунав
Двете паралелни брави на електраната Персенбег на левиот, северниот брег на Дунав под замокот Персенбег

Персенбеуг е населба покрај реката која е надгледана од замокот Персенбеуг на запад. Персенбег бил тешко место за пловидба по Дунав. Персенбеуг значи „злобен свиок“ и потекнува од опасните карпи и вирови на Дунав околу Готсдорфер Шајбе.

Готсдорф диск

Велосипедската патека Дунав во областа на дискот Готсдорф
Велосипедската патека Дунав во областа на дискот Готсдорф тече од Персенбеуг на работ на дискот околу дискот до Готсдорф

Готсдорфер Шајбе, познат и како Ибсер Шајбе, е алувијална рамнина на северниот брег на Дунав помеѓу Персенбеуг и Готсдорф, која се протега на југ и е опкружена со Донашлинге во близина на Ибс во форма на буквата У. Дунавската циклусна патека се протега во областа на дискот Готсдорф на нејзиниот раб околу дискот.

Нибелунгенгау

Од Готсдорф, Дунавската велосипедска патека продолжува по Дунав, која тече од запад кон исток во подножјето на гранитното и гнајсовото плато на Валдвиертел, до Мелк.

Велосипедската патека Дунав во Нибелунгегау во близина на Марбах ан дер Донау во подножјето на планината Марија Таферл.
Велосипедската патека Дунав во Нибелунгегау во близина на Марбах ан дер Донау во подножјето на планината Марија Таферл.

Областа од Персенбеуг до Мелк игра важна улога во Нибелунгенли и затоа се нарекува Нибелунгенгау. Nibelungenlied, средновековен херојски еп, се сметал за национален еп на Германците во 19 и 20 век. По силниот интерес за националниот прием на Нибелунг развиен во Виена, идејата за подигање споменик на Нибелунг во Пекларн на Дунав првично беше пропагирана во 1901 година. Во антисемитскиот политички пејзаж на Пекларн, предлогот од Виена падна на плодна почва и уште во 1913 година општинскиот совет на Пекларн одлучи да го именува делот на Дунав помеѓу Грин и Мелк „Нибелунгенгау“.

Прекрасен поглед од Марија Тафел
Текот на Дунав од Донашлинге во близина на Ибс преку Нибелунггау

Марија Таферл

Местото на аџилак Марија Таферл во Нибелунггау е видливо од далеку благодарение на нејзината парохиска црква со две кули на гребенот над Марбах ан дер Донау. На тераса над долината на Дунав се наоѓа аџилак црквата „Тажлива Богородица“. Црквата за аџилак Марија Таферл е северна, ранобарокна зграда со план на подот во облик на крст и фасада со двојна кула, која ја довршил Јакоб Прандтауер во 2 година.

Црквата за аџилак Марија Таферл
Црквата за аџилак Марија Таферл

Мелк

Дунав повторно се брани пред Мелк. Постои миграциска помош за рибите во форма на бајпас, кој им овозможува на сите видови дунавски риби да минуваат низ електраната. Во оваа област се идентификувани 40 видови риби, вклучително и ретки видови како што се Zingel, Schrätzer, Schied, Frauennerfling, Whitefin Gudgeon и Koppe.

Браната Дунав пред електраната Мелк
Рибари на браната Дунав пред електраната Мелк.

Велосипедската патека Дунав се протега од Марбах до електраната Мелк на патеката по скалите. На мостот на електраната, велосипедската патека Дунав оди до десниот брег.

Мост на електрана на Дунав во Мелк
На Дунавската велосипедска патека преку мостот на електраната Дунав до Мелк

Велосипедската патека Дунав се протега под електраната Мелк на скалите до поплавниот пејзаж именуван по Свети Коломан Коломанијау. Од Коломанијау, велосипедската патека Дунав се протега по траектот до мостот Санкт Леополд преку Мелк до подножјето на опатијата Мелк.

Дунавската велосипедска патека по електраната Мелк
Дунавската велосипедска патека по електраната Мелк

Опатијата Мелк

Се вели дека Свети Коломан бил ирски принц кој, на аџилак во Светата земја, бил помешан за боемски шпион во Стокерау, Долна Австрија, поради неговиот вонземски изглед. Коломан бил уапсен и обесен на постар дрво. По многубројните чуда на неговиот гроб, бабенбершкиот маркграв Хајнрих I го префрли телото на Коломан во Мелк, каде што беше погребан по втор пат на 13 октомври 1014 година.

Опатијата Мелк
Опатијата Мелк

До денес, 13 октомври е ден на комеморација на Коломан, таканаречен Ден на Коломан. На овој ден од 1451 година се одржува и Коломаникиртагот во Мелк. Коските на Коломан сега се наоѓаат во предниот лев олтар на црквата опатија Мелк. Долната вилица на Коломан била пронајдена во 1752 година во coloman monstrance во форма на грмушка од бозел, што може да се види во поранешните царски соби, денешен музеј на опатијата, на опатија Мелк.

Вахау

Од Nibelungenlände во подножјето на опатија Мелк, велосипедската патека Дунав се движи кон Шенбил долж Wachauer Straße. Замокот Шенбил, кој се наоѓа на карпа над Дунав, го означува влезот во долината Вахау.

Замокот Шенбихел на влезот во долината Вахау
Замокот Шенбил на тераса над стрмните карпи го означува влезот во долината Вахау

Вахау е долина каде Дунав го пробива Боемскиот масив. Северниот брег е формиран од гранитното и гнајсовото плато на Валдвиертел, а јужниот брег од шумата Данкелштајнер. Имаше еден пред околу 43.500 години Населување на првите модерни луѓе во Вахау, како што можеше да се утврди од пронајдените камени алатки. Дунавската велосипедска патека минува низ Вахау и на јужниот и на северниот брег.

Средниот век во Вахау

Средниот век е овековечен во 3 замоци во Вахау. Можете да го видите првиот од 3-те замоци Куенрингер во Вахау кога ќе започнете на десниот брег на Дунавската велосипедска патека низ Вахау.

Дунавската велосипедска патека Пасау Виена во близина на Агштајн
Дунавската велосипедска патека Пасау Виена води во близина на Агштајн во подножјето на ридот на замокот

На 300 метри висок карпест издан зад алувијалната тераса на Агштајн, кој стрмно паѓа на 3 страни, е устоличен Урнатините на замокот Агштајн, издолжен, тесен дворец свртен кон исток-запад кој е симбиотски интегриран во теренот, секој со карпеста глава интегрирана во тесните страни.

Главниот замок на каменот на урнатините Агштајн, виден од Бургл
Главниот замок со капелата на каменот на урнатините Агштајн, гледан од Бурглфелсен

По урнатините на замокот Агштајн, велосипедската патека на Дунав минува по зачекорената патека помеѓу Дунав и градините со вино и кајсија (кајсија). Покрај виното, Вахау е познат и по своите кајсии, познати и како кајсии.

Дунавската велосипедска патека долж Вејнриде Алтенвег во Оберарнсдорф во дер Вахау
Дунавската велосипедска патека долж Вејнриде Алтенвег во Оберарнсдорф во дер Вахау

Во прилог на џем и шанапс, популарен производ е нектарот од кајсија, кој е направен од кајсии Вахау. Има можност да се вкуси нектар од кајсија на Донаплац во Оберарнсдорф во Радлер-Рест.

Велосипедистите одмараат на Дунавската велосипедска патека во Вахау
Велосипедистите одмараат на Дунавската велосипедска патека во Вахау

Замокот ја руши задната зграда

Од Radler-Rast имате добар поглед на првиот замок во Wachau од левата страна. Урнатините на замокот Хинтерхаус се замок на врвот на ридот кој доминира на југозападниот крај на пазарниот град Шпиц ан дер Донау, на карпеста површина што стрмно се спушта на југо-исток и северо-запад до Дунав, спроти планината со илјада кофи. . Издолжениот замок Хинтерхаус бил горниот замок на господарството Шпиц, кој, за разлика од долниот замок лоциран во селото, бил исто така дом на господарите беше наречен.

Замокот ја руши задната зграда
Урнатините на замокот Хинтерхаус, видени од Радлер-Раст во Оберарнсдорф

Ролери ферибот Шпиц-Арнсдорф

Од станицата за одмор на велосипедисти во Оберарнсдорф не е далеку до фериботот до Шпиц ан дер Донау. Траектот работи цел ден по барање. Трансферот трае помеѓу 5-7 минути Билетот се купува на траектот, каде што има камера обскура на исландскиот уметник Олафур Елиасон во темната чекална. Светлината што паѓа низ мал отвор во затемнетата просторија создава обратна и наопаку слика на Вахау.

Ролер-ферибот од Шпиц до Арнсдорф
Тркалачкиот траект од Шпиц ан дер Донау до Арнсдорф сообраќа цел ден без возен ред, по потреба

Шпиц на Дунав

Од ролер-ферибот Шпиц Арнсдорф имате прекрасен поглед на терасите на лозјата на источното подножје на ридот на замокот, познат и како рид со илјада кофи. Во подножјето на планината со илјада кофи се наоѓа правоаголната, висока западна кула со стрмен заоблен покрив на парохиската црква Св. Маурициус. Од 1238 до 1803 година парохиската црква Шпиц била вклучена во манастирот Нидералтаих. Ова објаснува зошто парохиската црква Шпиц е посветена на Свети Маурициус, бидејќи манастирот Ниералтаих е еден Бенедиктинска опатија на ул Маурициус.

Шпиц на Дунав со планината од илјадници кофи и парохиската црква
Шпиц на Дунав со планината од илјадници кофи и парохиската црква

Св. Мајкл

Парохиската црква во Шпиц беше огранок на Свети Михаил во дер Вахау, каде потоа оди Дунавската велосипедска патека. Свети Михаил, мајката црква на Вахау, е малку издигната на делумно вештачка тераса во областа донирана на епископијата во Пасау од Карло Велики по 800 година. Карло Велики, кралот на Франкската империја од 768 до 814 година, изградил светилиште на Мајкл на местото на мало келтско жртвено место. Во христијанството свети Михаил се смета за врховен командант на Господовата војска.

Утврдената црква Свети Михаил е на позиција која доминира во долината на Дунав на местото на мало келтско жртвено место.
Квадратната четирикатна западна кула на кракот црква Св. Мајкл со заграден зашилен лак портал со вметнување на сводот на рамената и крунисан со тркалезни лак и тркалезни, испакнати аголни куполи.

Тал Вахау

Во југоисточниот агол на утврдувањата на Свети Михаил се наоѓа трикатна, масивна тркалезна кула, која е видиковец од 1958 година. Од оваа стражарска кула имате прекрасен поглед на Дунав и долината на Вахау што се протега на северо-исток со историските села Возендорф и Јохинг, која се граничи со Вајсенкирхен во подножјето на Вајтенберг со својата издигната парохиска црква која може да се види од далеку.

Тал Вахау од кулата за набљудување на Свети Михаил со градовите Везендорф, Јохинг и Вајсенкирхен во далечната позадина во подножјето на Вајтенберг.
Тал Вахау од кулата за набљудување на Свети Михаил со градовите Везендорф, Јохинг и Вајсенкирхен во далечната позадина во подножјето на Вајтенберг.

Прандтауер Хоф

Велосипедската патека на Дунав сега не води од Свети Михаил низ лозјата и историските села Тал Вахау во правец на Вајзенкирхен. Поминуваме покрај Прандтауер Хоф во Јохинг, барокен двокатен комплекс со четири крила изграден од Јакоб Прандтауер во 1696 година со триделна портална инсталација со тркалезна заоблена порта во средината. Откако зградата првично била подигната во 1308 година како двор за читање на Августинскиот манастир Свети Полтен, долго време била наречена Свети Пелтнер Хоф. Капелата на горниот кат на северното крило датира од 1444 година, а однадвор е обележана со бедем на гребен.

Прандтауерхоф во Јохинг во Тал Вахау
Прандтауерхоф во Јохинг во Тал Вахау

Вајзенкирхен во Вахау

Од Прандтауерплац во Јохинг, велосипедската патека Дунав продолжува по селскиот пат во правец на Вајсенкирхен во дер Вахау. Weißenkirchen in der Wachau е пазар кој се наоѓа на Грубах. Веќе на почетокот на 9 век постоеле поседи на Епископијата Фрајзинг во Вајзенкирхен и околу 830 година донација на баварскиот манастир Нидералтаих. Околу 955 година имало прибежиште „Ауф дер Бург“. Околу 1150 година, градовите Сент Михаил, Јохинг и Возендорф биле споени во Големата заедница Вахау, позната и како Тал Вахау, со Вајзенкирхен како главен град. Во 1805 година, Вајзенкирхен била почетната точка на битката кај Лоибен.

Парохиска црква Вајзенкирхен во Вахау
Парохиска црква Вајзенкирхен во Вахау

Вајсенкирхен е најголемата лозарска заедница во Вахау, чии жители главно живеат од лозарство. Вината Weißenkirchner може да се дегустираат директно кај винарот или во винотеката Тал Вахау. Областа Вајзенкирхен ги има најдобрите и најпознатите лозја Ризлинг. Тука спаѓаат лозјата Ахлајтен, Клаус и Штајнригл.

Achleiten лозја

Лозјата Ахлајтен во Вајсенкирхен во дер Вахау
Лозјата Ахлајтен во Вајсенкирхен во дер Вахау

Riede Achleiten во Вајсенкирхен е една од најдобрите локации за бело вино во Вахау поради неговата локација на ридот директно над Дунав од југо-исток кон запад. Од горниот крај на Ахлајтен имате прекрасен поглед на Вахау во правец на Вајсенкирхен, како и во насока на Дирнштајн и поплавниот пејзаж на Росатц од десната страна на Дунав.

Парохиска црква Вајзенкирхен

Моќна, висока, квадратна северо-западна кула, поделена на 5 ката со корнизи и со јадро на покривот во стрмниот заоблен покрив, и втора, постара, шестстрана кула од 1502 година, оригиналната кула со фронтон венец и камен шлем на двокорабната зграда на претходникот на парохиската црква Вајзенкирхен, која е поставена на половина пат јужно во западниот фронт, се издигнува над пазарниот плоштад Вајсенкирхен во дер Вахау.

Моќна, висока, квадратна северо-западна кула, поделена на 5 ката со корнизи и со прозорец на заливот во стрмниот заоблен покрив, и втора, постара, шестстрана кула од 1502 година, оригиналната кула со фронтон венец и Камениот шлем на двокорабната зграда на претходникот на парохиската црква Визенкирхен, која е на половина пат поставена на југ во западниот фронт, се издига над пазарниот плоштад Вајсенкирхен во дер Вахау. Од 2 година, парохијата Вајзенкирхен припаѓала на парохијата Свети Михаил, мајката црква на Вахау. По 1330 година имало капела. Во втората половина на XIII век била изградена првата црква, која била проширена во првата половина на XIV век. Во 987 век, клечевиот наос со монументален, стрмен наоблен покрив бил во барокен стил.
Моќна северо-западна кула од 1502 година и втора полупрекината постара шестстрана кула од 2 година се надградуваат над пазарниот плоштад Вајсенкирхен во дер Вахау.

Од 987 година, парохијата Вајзенкирхен припаѓала на парохијата Свети Михаил, мајката црква на Вахау. По 1000 година имало капела. Во втората половина на XIII век била изградена првата црква, која била проширена во првата половина на XIV век. Во 2 век, клечевиот наос со монументален, стрмен наоблен покрив бил во барокен стил. По посетата на историскиот центар на Вајсенкирхен, ја продолжуваме нашата обиколка по Дунавската велосипедска патека Пасау Виена со траектот преку Дунав до Свети Лоренц. Од пристаништето за траект во Сент Лоренц, велосипедската патека Дунав минува низ лозјата на Рирсдорф со поглед на урнатините на Дирнштајн. 

Дирнштајн

Дирнштајн со сината кула на колегиумската црква, симболот на Вахау.
Опатијата Дирнштајн и замокот во подножјето на урнатините на замокот Дирнштајн

Во Росатцбах со велосипедски траект до Дирнштајн. За време на вкрстувањето имаме прекрасен поглед на Августинскиот манастир Дирнштајн на карпестото плато и особено на колегиумската црква со сината кула, која е популарен фото-мотив. Во Дирнштајн возиме низ средновековниот стар град, кој е опкружен со добро сочуван ѕид кој достигнува до урнатините на замокот. 

Урнатините на замокот на Дирнштајн

Урнатините на замокот Дирнштајн се сместени на карпа 150 метри над стариот град Дирнштајн. Станува збор за комплекс со бејли и надоградба на југ и упориште со Палас и поранешна капела на север, која била изградена во 12 век од Куенрингерите, австриско министерско семејство на Бабенберг, кое го држеше баилвикот на Дирнштајн во времето. Ацо фон Гобатсбург, побожен и богат човек кој дошол во денешна Долна Австрија во 11 век во пресрет на синот на маркгроф Леополд I, се смета за родоначалник на семејството Куенрингер. Во текот на 12 век, Куенрингерите дошле да владеат со Вахау, во кој, покрај замокот Дирнштајн, биле вклучени и замоците Хинтерхаус и Агштајн.
Замокот Дирнштајн, кој се наоѓа на карпа 150 метри над стариот град Дирнштајн, бил изграден од Куенрингерите во 12 век.

Урнатините на замокот Дирнштајн се сместени на карпа 150 метри над стариот град Дирнштајн. Станува збор за комплекс со бејли и надоградба на југ и упориште со Палас и поранешна капела на север, која била изградена во 12 век од Куенрингерите, австриско министерско семејство на Бабенберг, кое го држеше баилвикот на Дирнштајн во времето. Ацо фон Гобатсбург, побожен и богат човек кој дошол во денешна Долна Австрија во 11 век во пресрет на синот на маркгроф Леополд I, се смета за родоначалник на семејството Куенрингер. Во текот на 12 век, Куенрингерите дошле да владеат со Вахау, во кој, покрај замокот Дирнштајн, биле вклучени и замоците Хинтерхаус и Агштајн.

Вкусете го виното Вахау

На крајот од областа на населбата Дирнштајн, сè уште имаме можност да ги вкусиме вината Вахау во доменот Вахау, кој се наоѓа директно на велосипедската патека Дунав во Пасау Виена.

Винотек од доменот Вахау
Во винотеката на доменот Вахау можете да ја вкусите целата палета на вина и да ги купите по цени на фармата.

Domäne Wachau е задруга на винари од Вахау кои го пресуваат грозјето на своите членови централно во Дирнштајн и го продаваат под името Domäne Wachau од 2008 година. Околу 1790 година, Стархембергерите ги купиле лозјата од имотот на Августинскиот манастир Дирнштајн, кој бил секуларизиран во 1788 година. Ернст Рудигер фон Стархемберг го продаде доменот на закупците на лозјата во 1938 година, кои потоа ја основаа винската задруга Вахау.

Француски споменик

Од продавницата за вино во доменот Вахау, Дунавската велосипедска патека се протега по работ на басенот Лоибен, каде што има споменик со врв во облик на куршум кој ја одбележува битката во рамнината Лоибнер на 11 ноември 1805 година.

Битката кај Дирнштајн беше конфликт како дел од третата коалициска војна помеѓу Франција и нејзините германски сојузници и сојузниците на Велика Британија, Русија, Австрија, Шведска и Неапол. По битката кај Улм, повеќето француски трупи маршираа јужно од Дунав кон Виена. Тие сакаа да ги вклучат сојузничките трупи во битка пред да пристигнат во Виена и пред да се приклучат на руската 3-ра и 2-та армија. Корпусот под водство на Маршал Мортие требаше да го покрие левото крило, но битката во рамнината Лоибнер помеѓу Дирнштајн и Ротенхоф беше решена во корист на сојузниците.

Низината Лоибен каде Австријците се бореле со Французите во 1805 година
Низината Лоибен каде француската војска се борела против Австријците и Русите во 1805 година

На Дунавската велосипедска патека Пасау Виена ја преминуваме рамнината Лоибнер на стариот пат Вахау во подножјето на Лојбенберг до Ротенхоф, каде што долината на Вахау се стеснува за последен пат пред да влезе во Тулнерфелд, област со чакал натрупана од Дунав. , кој оди доволно до Виенската порта, поминува.

Дали е означена велосипедската патека на Дунав?

Дали е означена велосипедската патека на Дунав?
Велосипедската патека на Дунав е многу добро означена

Донаурадвег Пасау Виена е означен со квадратни, тиркизно-сини знаци со бела граница и бели букви. Под насловот „Донаурадвег“ има симбол за велосипед, а под него во рамнина насочена стрелка и синото лого на Eurovelo со бела 6 во средината на жолтиот круг на ЕУ ѕвезда. Сепак, знаците прикажани погоре може да се најдат само во Долна Австрија. Над границата кон Пасау во Горна Австрија, има знаци на кои симболот на велосипедот е опкружен лево со грбот на покраината Горна Австрија и оддесно со логото на Горна Австрија на Oberösterreich Tourismus GmbH. Под ова е насочена стрелка лево и десно од неа во квадратно бело врамено поле натписот „R1“ и десно од него зборот „Donauweg“. Подолу има локација, на пр. Линц, и колку километри треба да се стигне до таму.

Со цел да се нагласи важноста на Дунавската велосипедска патека во Долна Австрија, сега го доби името „Австриска велосипедска рута 1со 355 репозиционирани, оптимизирани знаци.

Убавината на Дунавската велосипедска патека

Возењето велосипед по велосипедската патека на Дунав е прекрасно.

Посебно е убаво да се возите директно со велосипед по последниот слободен тек на Дунав во Австрија во Вахау на јужниот брег на Дунав од Агсбах-Дорф до Бахарнсдорф или низ поплавниот пејзаж од Шенбил до Агсбах-Дорф.

Ау пејзаж во Вахау. Онаму каде што Дунав редовно ги поплавува областите, зачувани се пределите на поплавните рамнини. Остатоците од поплавната рамнина се помалку под влијание на луѓето и се поблиску до изгледот на првобитната природа. Aulandschaft се состои од алтернација на шуми, грмушки, ливади и водни површини. Постои алувијален пејзаж во Вахау во близина на Росатц и помеѓу Емерсдорф и Гримсинг. На тесен појас помеѓу бреговите на Дунав и главниот пат во Schönbühel-Aggsbach може да се најдат остатоци од пределот на поплавните рамнини. https://www.raumordnung-noe.at/fileadmin/root_raumordnung/infostand/oertliche_raumordnung/siedlungssiedlung_wachau/wachau.pdf
Оен-Вег во лента со поплавен пејзаж помеѓу брегот на Дунав и главниот пат во Шенбил-Агсбах во Вахау

Алувијалниот пејзаж е зачуван во Вахау каде што Дунав редовно ги поплавува областите. Остатоците од Aulandschaft се помалку под влијание на луѓето и затоа се поблиску до изгледот на првобитната природа. Aulandschaft се состои од алтернација на шуми, грмушки, ливади и водни површини. поплавина е во Вахау во близина на Росатц, помеѓу Емерсдорф и Гримсинг и на тесен појас помеѓу бреговите на Дунав и главниот пат во Шенбил-Агсбах низ кој дунавската велосипедска патека Пасау Виена минува на јужниот брег на Дунав преку Вахау од Мелк до Кремс.

Кога есенското вечерно сонце сјае низ лисјата на природната поплавна шума што се граничи со Дунавската велосипедска патека од двете страни долж Дунав во поплавната рамнина на Дунав.

Дунавска велосипедска патека низ пејзажот Ау во близина на Шенбил Агсбах
Дунавската велосипедска патека Пасау Виена минува низ поплавната рамнина во близина на Шенбил-Агсбах во Вахау помеѓу Мелк и Кремс

скалила

Убавото за Дунавската велосипедска патека Пасау-Виена е што велосипедската патека минува по Дунав и долго се протега дури и директно на бреговите на Дунав на таканаречените скали. Скалите биле изградени токму на брегот на реката, така што бродовите можеле да ги влечат коњите по реката пред да заземат пароброд. Денес, долгите скалила долж Дунав во Австрија се користат како велосипедски патеки.

Велосипедската патека Дунав на скалите во Вахау
Велосипедската патека Дунав на скалите во Вахау

Дали е асфалтирана велосипедската патека Дунав?

Дунавската велосипедска патека Пасау-Виена е добро поплочена насекаде.

Кога е најдоброто време од годината за Дунавската велосипедска патека?

Препорачаните сезони за Дунавската велосипедска патека Пасау-Виена се:

Најдобрите времиња за Дунавската велосипедска патека се во пролет мај и јуни и во есен септември и октомври. Во средината на летото, во јули и август, понекогаш може да биде малку претопло за возење велосипед во текот на денот. Но, ако имате деца кои се на одмор во лето, ќе бидете на Дунавската велосипедска патека во ова време и ќе ги користите малку поладните времиња од денот, како што се наутро и навечер, за да продолжите со возењето велосипед. Предност на летните температури е тоа што можете да се бањате со кул во Дунав. Има и прекрасни места во Вахау во Шпиц ан дер Донау, во Вајсенкирхен во дер Вахау и во Росатцбах. Доколку патувате со шатор по велосипедската патека на Дунав, ќе уживате и во летните температури. Во средината на летото, сепак, препорачливо е да се качите на велосипед многу рано наутро и да ги поминете потоплите денови под сенка покрај Дунав. Веднаш во близина на водата секогаш дува студен ветер. Во вечерните часови, кога ќе стане посвежо, можете да направите уште неколку километри.

Во април времето е сè уште малку нестабилно. Од друга страна, може да биде многу убаво да се биде надвор и околу на Дунавската велосипедска патека во Вахау во времето кога кајсиите цветаат. На крајот на август на почетокот на септември секогаш има промена на времето, како резултат на што протокот на велосипедисти на велосипедската патека Дунав значително се намалува, иако идеалното време за велосипед преовладува од 2-та недела од септември до средината на октомври. Особено е убаво да се биде надвор и околу на Дунавската велосипедска патека во Вахау во ова време, бидејќи бербата на грозје започнува на крајот на септември и можете да ги гледате лозарите како го берат грозјето. Честопати постои можност да се вкуси и виното што почнува да ферментира, што се нарекува „Штурм“ во Долна Австрија, кога се вози покрај фармата на лозарот.

Берба на грозје во Вахау
Берба на грозје во Вахау
Врв