Ku është shtegu i ciklit të Danubit?

Rruga e Ciklit të Danubit në Wachau
Rruga e Ciklit të Danubit në Wachau

Të gjithë po flasin për të. 63.000 vozitur Rruga e Ciklit të Danubit çdo vit. Duhet ta bëni një herë, shtegun e ciklit të Danubit nga Passau në Vjenë. Më në fund, shtegu i ciklit të Danubit u votua si turneu më i popullarizuar me biçikletë lumi në çmimin e madh "Bike & Travel". 1. vend e zgjedhur.

Me një gjatësi prej 2.850 kilometrash, Danubi është lumi i dytë më i gjatë në Evropë pas Vollgës. Ajo ngrihet në Pyllin e Zi dhe derdhet në Detin e Zi në zonën kufitare rumuno-ukrainase. Rruga klasike e çiklizmit të Danubit, e cila njihet edhe si Eurovelo 6 nga Tuttlingen, fillon në Donaueschingen. Të Eurovelo 6 shkon nga Atlantiku në Nante në Francë në Konstancë në Rumani në Detin e Zi.

Kur flasim për shtegun e çiklizmit të Danubit, shpesh nënkuptojmë shtrirjen më të ngarkuar të shtegut të çiklizmit të Danubit, përkatësisht shtrirjen 317 km të gjatë që shkon nga Passau në Gjermani në Vjenë në Austri, duke marrë Danubin nga rreth 300 m mbi nivelin e detit në Passau. deri në 158 m mbi nivelin e detit në Vjenë, pra 142 metra poshtë, rrjedh.

Rruga e Ciklit të Danubit Passau Vjenë, itinerari
Rruga e çiklizmit të Danubit Passau Vjenë, 317 km nga 300 m mbi nivelin e detit deri në 158 m mbi nivelin e detit

Seksioni më i bukur i shtegut të ciklit të Danubit Passau Vjenë është në Austrinë e Poshtme në Wachau. Kati i luginës së Shën Michael nëpërmjet Wösendorf dhe Joching në Weissenkirchen në der Wachau deri në vitin 1850 si Thal Wachau referuar.

333 km nga Passau në Vjenë shpesh ndahen në 7 etapa, me një distancë mesatare prej 50 km në ditë.

 1. Passau - Schlögen 43 km
 2. Schlögen-Linz 57 km
 3. Linz-Grein 61 km
 4. Grein - Melk 51 km
 5. Melk-Krems 36 km
 6. Krems-Tulln 47 km
 7. Tulln-Vjenë 38 km

Ndarja e shtegut të ciklit të Danubit Passau Vjenë në 7 faza ditore është zhvendosur në faza ditore më pak por më të gjata për shkak të rritjes së biçikletave elektronike.

Më poshtë janë vendet ku mund të qëndroni gjatë natës nëse dëshironi të shkoni me biçikletë nga Passau në Vjenë për 6 ditë.

 1. Passau - Schlögen 43 km
 2. Schlögen-Linz 57 km
 3. Linz-Grein 61 km
 4. Grein-Spitz në Danub 65 km
 5. Spitz në Danub – Tulln 61 km
 6. Tulln-Vjenë 38 km

Ju mund të shihni nga lista që nëse çikloni mesatarisht 54 km në ditë në shtegun e çiklizmit të Danubit Passau Vjenë, në ditën e 4-të do të çikloni nga Grein në Spitz an der Donau në Wachau në vend të Grein në Melk. Rekomandohet një vend për të qëndruar në Wachau, sepse seksioni midis Melk dhe Krems është më i bukuri i të gjithë Rrugës së Ciklit të Danubit në Passau Vjenë.

Do të zbuloni se shumica e turneve të shtegut të ciklit të Danubit të ofruara nga Passau në Vjenë zgjasin 7 ditë. Sidoqoftë, nëse dëshironi të jeni në rrugë për më pak ditë në mënyrë që të çikloni atje ku shtegu i ciklit të Danubit është më i bukuri, domethënë në luginën e sipërme të Danubit në Schlögener Schlinge dhe në Wachau, atëherë ju rekomandojmë 2 ditë në pjesën e sipërme. Lugina e Danubit midis Passau dhe Aschach dhe më pas 2 për të kaluar ditë në Wachau.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Udhëzime Danub Cicle Path Passau Vjenë

Filloni në Rathausplatz në Passau

Nga sheshi i bashkisë në cepin e Fritz-Schäffer-Promenade në qytetin e vjetër të Passau-t, ndiqni një tabelë që thotë "Donauroute" në Residenzplatz, e cila kufizohet në veri nga kancelarja e Katedrales së Shën Stefanit.

Kulla e bashkisë në Passau
Në Rathausplatz në Passau ne fillojmë rrugën e ciklit të Danubit Passau-Vjenë

Në Marienbrücke mbi Inn

Në Marienbrücke kalon mbi Inn në Innstadt, ku kalon midis shinave hekurudhore të Innstadtbahn-it të papërdorur dhe pjesëve të listuara të ndërtimit të ish Innstadtbrauerei the Inn, dhe pas bashkimit të tij me Danubin, përgjatë rrugës Wiener në rrjedhën e poshtme në drejtimi i kufirit austriak, ku Wiener Strasse në anën austriake bëhet B130, Nibelungen Bundesstrasse.

Ndërtesa e ish fabrikës së birrës Innstadt
Shtegu i çiklizmit të Danubit në Passau përballë ndërtesës së listuar të ish fabrikës së birrës Innstadt.

Kalaja Krampelstein

Më tej kalojmë përballë Erlaut në bregun gjerman, ku Danubi bën një lak të dyfishtë, në këmbët e Kështjellës Krampelstein, e vendosur në një dalje shkëmbore në vendin ku dikur ishte një post roje romake, lart mbi bregun e djathtë të Danubi. Kalaja shërbeu si një stacion pagese dhe më vonë si një shtëpi pensioni për peshkopët e Passau.

Kalaja Krampelstein
Kështjella e Krampelshtajnit quhej gjithashtu Kështjella e Rrobaqepësve sepse një rrobaqepës dyshohet se jetonte në kështjellë me dhinë e tij.

Kalaja Obernzell

Faza e uljes për tragetin Obernzell Danub është përballë Kastenit. Marrim tragetin për në Obernzell për të vizituar kështjellën e Obernzell-it në anën e majtë të Danubit.

Kalaja Obernzell
Kështjella Obernzell në Danub

Kalaja Obernzell është një kështjellë me hendeqe në bregun e majtë të Danubit që dikur i përkiste princit-peshkopit. Peshkopi Georg von Hohenlohe i Passau filloi të ndërtonte një kështjellë gotike me hendeqe, e cila u rindërtua nga Princi Peshkopi Urban von Trennbach midis 1581 dhe 1583 në një pallat të fuqishëm, përfaqësues, katërkatësh të Rilindjes, me një çati gjysmë të këmbës. Në katin e parë të Kështjellës Obernzell ndodhet një kishëz gotike e vonë dhe në katin e dytë është salla e kalorësve me një tavan me arkë, e cila zë të gjithë frontin jugor të katit të dytë përballë Danubit. Pasi vizitojmë Kështjellën Obernzell, marrim tragetin përsëri në anën e djathtë dhe vazhdojmë udhëtimin tonë për në termocentralin Jochenstein në Danub.

Termocentrali Jochenstein

Termocentrali Jochenstein në Danub
Termocentrali Jochenstein në Danub

Termocentrali Jochenstein është një termocentral i rrjedhës së lumit në Danub, i cili e ka marrë emrin e tij nga Jochenstein, një ishull shkëmbor mbi të cilin kalonte kufiri midis Princit-Peshkopisë së Passau-t dhe Kryedukatës së Austrisë. Elementet e lëvizshme të pendës ndodhen pranë bregut austriak, centrali me turbinat në mes të lumit, ndërsa bllokimi i anijes është në anën bavareze. Harqet monumentale të rrumbullakëta të termocentralit Jochenstein, të përfunduara në vitin 1955, ishin plani i fundit madhor i arkitektit Roderich Fick, i cili i bëri aq shumë përshtypje Adolf Hitlerit, saqë dy ndërtesat kryesore të urës Nibelungen u ndërtuan sipas planeve të tij në qytetin e lindjes së Hitlerit. Linz.

Tranzicioni në termocentralin Jochenstein
Harqet e rrumbullakëta të termocentralit Jochenstein, të ndërtuara në vitin 1955 sipas planeve të arkitektit Roderich Fick

Engelhartszell

Nga stacioni i energjisë Jochenstein ne vazhdojmë udhëtimin tonë përgjatë Rrugës së Ciklit të Danubit për në Engelhartszell. Komuna e Engelhartszell ndodhet në 302 m mbi nivelin e detit në Luginën e Danubit të Sipërm. Në kohën romake Engelhartszell quhej Stanacum. Engelhartszell është i njohur për manastirin Engelszell Trappist me kishën e tij rokoko.

Kisha kolegjiale e Engelszell
Kisha kolegjiale e Engelszell

Kisha kolegjiale e Engelszell

Kisha kolegjiale e Engelszell u ndërtua midis 1754 dhe 1764. Rokoko është një stil që filloi në Paris në fillim të shekullit të 18-të dhe më vonë u adoptua në vende të tjera, veçanërisht në Gjermani dhe Austri. Rokoko karakterizohet nga butësia, eleganca dhe përdorimi i bollshëm i formave të lakuara natyrore në zbukurim. Nga Franca, stili Rokoko u përhap në vendet katolike gjermanishtfolëse, ku u përshtat në një stil të arkitekturës fetare.

Brendësia e kishës kolegjiale Engelszell
Brendësia e kishës kolegjiale Engelszell me foltore rokoko nga JG Üblherr, një nga suvatuesit më të avancuar të kohës së tij, ku krahu C i aplikuar në mënyrë asimetrike është karakteristik për të në zonën zbukuruese.

Gjithashtu në zonën e qytetit të tregut të Engelhartszell, pak në drejtim të rrymës nga Abbey Engelszell, në rrethin e Oberranna, mbetjet e murit romak u zbuluan në 1840. Me kalimin e kohës doli se duhet të ketë qenë një kështjellë e vogël. një quadriburgus, një kamp ushtarak katror me 4 kulla qoshe. Nga kullat mund të monitorohej trafiku lumor i Danubit në një distancë të gjatë dhe të shikohej Rannatal, i cili rrjedh përballë.

Pamje e grykëderdhjes së Ranna
Pamja e grykëderdhjes së Ranna nga Römerburgus në Oberranna

Quadriburgus Stanacum ishte pjesë e zinxhirit të fortesave të Danubit Limes në provincën e Noricum, direkt në rrugën Limes. Burgus në Oberranna ka qenë pjesë e Danubit Limes në via iuxta Danuvium, rruga ushtarake romake dhe trungu përgjatë bregut jugor të Danubit, i cili është shpallur një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s që nga viti 2021. Römerburgus Oberranna, ndërtesa romake më e ruajtur në Austrinë e Epërme, mund të vizitohet çdo ditë nga prilli deri në tetor në ndërtesën e sallës mbrojtëse të dukshme nga larg në Oberranna direkt në shtegun e ciklit të Danubit.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Lak Schogener

Më pas kalojmë Danubin në urën Niederranna dhe ecim në të majtë për në Au, e cila është në brendësi të Schlögener Schlinge.

Au në ciklin Schlögener
Au në ciklin Schlögener

Çfarë është e veçantë rreth ciklit Schögener?

E veçanta e lakut Schlögener është se ai është një gjarpërim i madh, i prerë thellë me një seksion kryq pothuajse simetrik. Meandrat janë gjarpërime dhe sythe në një lumë që zhvillohen nga kushtet gjeologjike. Në Schlögener Schlinge, Danubi i la vendin formacioneve shkëmbore më të forta të Masivit Bohemian në veri, duke detyruar pllaka shkëmbore rezistente të formojnë lakun. "Grand Canyon" i Austrisë së Epërme mund të shihet më së miri nga i ashtuquajturi Schlögener Blick. Të Pamje budallaqe është një platformë e vogël shikimi mbi Schlögen.

Lakja Schlögener e Danubit
Schlögener Schlinge në luginën e sipërme të Danubit

Ne marrim tragetin kryq për në Schlögen dhe vazhdojmë të ecim me biçikletë përmes luginës së sipërme të Danubit, ku Danubi është i mbushur nga termocentrali Aschach. Qyteti historik i Obermühl u shkatërrua si rezultat i digave. Në skajin lindor të qytetit, në brigjet e Danubit, ka një hambar që fillimisht kishte 4 kate, por tani ka 3 kate, sepse kati i poshtëm u mbush gjatë ngritjes së digave.

Kuti drithi Frey

Hambarët e shekullit të 17-të në Obermühl
Hambarët e shekullit të 17-të në Obermühl

Hambari ka një çati të jashtëzakonshme 14 metra të lartë, me kunj. Në fasadë janë të lyera dhe të gërvishtura hapjet e dritareve, si dhe rrathë qoshe në suva. Ka 2 vrima derdhjeje në mes. Edhe hambari Kutia e grurit Freyer quhet, është ndërtuar në vitin 1618 nga Karl Jörger.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Karl Jörger, ndërtuesi i hambarit

Baroni Karl Jörger von Tollet ishte një fisnik i Dukatit të Austrisë mbi Ennet dhe një figurë udhëheqëse në pronat provinciale. Karl Jörger ishte komandanti i përgjithshëm i trupave të pronave të rretheve Traun dhe Marchland gjatë kryengritjes së pronave "Oberennsische" kundër perandorit katolik Ferdinand II. Karl Joerger i akuzuar për tradhti të lartë, ai u burgos dhe u torturua në Veste Oberhaus, që i përkiste peshkopit të Passau.

Veste Oberhaus në Passau
Veste Oberhaus në Passau

kullë vrojtimi

Kulla e fshehur mbi bregun e majtë në një shkëmb graniti të pyllëzuar që pjerrët pothuajse pingul me Danubin në rrëzë të Neuhauser Schloßberg është një kullë mesjetare me pagesë me një planimetri katrore. 2 katet e poshtme të mureve jugore dhe perëndimore të kullës së dikurshme shumëkatëshe janë ruajtur me një portal drejtkëndor mesjetar dhe 2 dritare mbi të në murin jugor. Lauerturm i përkiste kështjellës Neuhaus të Schaunbergers, të cilët kishin të drejtën e pagesës jashtë Aschach. Në atë kohë, sundimtar ishte Duka Albrecht IV i Austrisë. Krahas Wallseers, Schaunbergers ishin familja fisnike më e fuqishme dhe më e pasur në Austrinë e Epërme.

Kulla e fshehur e Kështjellës Neuhaus në Danub
Kulla e fshehur e Kështjellës Neuhaus në Danub

Shaunbergerët

Schaunberger fillimisht erdhën nga Bavaria e Poshtme dhe fituan zonën përreth Aschach në gjysmën e parë të shekullit të 12-të dhe e quajtën veten "Schaunberger" pas qendrës së tyre të re të sundimit, Schaunburg. Schaunburg, kompleksi më i madh i kështjellës në Austrinë e Epërme, ishte një kështjellë në majë të kodrës në skajin veriperëndimor të pellgut të Eferding. Për shkak të vendndodhjes së zotërimeve të tyre midis dy blloqeve të pushtetit të Austrisë dhe Bavarisë, Schaunbergët arritën të luanin kundër Habsburgëve dhe Wittelsbachs kundër njëri-tjetrit në shekullin e 14-të, e cila përfundoi në grindjen e Schaunberg, pas së cilës Schaunberger duhej t'i nënshtrohej sundimit të Habsburgëve. 

oborri perandorak

Oborri perandorak në Danub
Dokumenti i anijeve në Kaiserhof në Danub

Faza e uljes së varkës Aschach-Kaiserau ndodhet përballë Lauerturm, nga e cila fshatarët rebelë bllokuan Danubin me zinxhirë në 1626 gjatë Luftës së Fshatarëve të Austrisë së Epërme. Shkaku ishte veprimi ndëshkues i guvernatorit bavarez Adam Graf von Herberstorff, i cili kishte varur gjithsej 17 burra gjatë të ashtuquajturës lojë me zare në Frankenburg. Austria e Epërme iu premtua nga Habsburgët Dukës bavareze Maksimilian I në 1620. Si rezultat, Maksimiliani dërgoi klerikët katolikë në Austrinë e Epërme për të zbatuar Kundër-Reformimin. Kur një pastor katolik do të vendosej në famullinë protestante të Frankenburgut, shpërtheu një kryengritje.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Kisha kolegjiale Wilhering

Përpara se të marrim tragetin për në Ottensheim, bëjmë një kthesë drejt Wilhering Abbey me kishën e saj rokoko.

Piktura në tavan nga Bartolomeo Altomonte në kishën kolegjiale Wilhering
Piktura në tavan nga Bartolomeo Altomonte në kishën kolegjiale Wilhering

Wilherin Abbey mori donacione nga Kontet e Schaunberg, anëtarët e familjes së të cilëve janë varrosur në dy varre të larta gotike në të majtë dhe në të djathtë të hyrjes së kishës. Brendësia e kishës kolegjiale Wilhering është hapësira kishtare më e spikatur e Rokokos bavareze në Austri për shkak të harmonisë së dekorimit dhe incidencës së mirëmenduar të dritës. Piktura e tavanit nga Bartolomeo Altomonte tregon lavdërimin e Nënës së Zotit, kryesisht përmes përshkrimit të atributeve të saj në thirrjet e Litanisë së Loretos.

Trageti i Danubit Ottemheim

Trageti i Danubit në Ottensheim
Trageti i Danubit në Ottensheim

Në 1871, abati i Wilhering bekoi "urën fluturuese" në Ottensheim në vend të kalimit Zill. Derisa Danubi u rregullua në mesin e shekullit të 19-të, kishte një pengesë në Danub në Ottensheim. "Schröckenstein" në Dürnberg, i cili dilte në shtratin e lumit, bllokoi rrugën tokësore për në Urfahr në bregun e majtë, kështu që të gjitha mallrat nga Mühlviertel duhej të silleshin nga Ottensheim përtej Danubit në mënyrë që të transportoheshin më tej në drejtim. të Linzit.

Pylli i Kurnbergut

Shtegu i Ciklit të Danubit shkon nga Ottensheim përgjatë B 127, Rohrbacher Straße, në Linz. Përndryshe, ekziston mundësia e Ottensheim në Linz me një traget, të ashtuquajturat. Autobus i Danubit, për të marrë.

Kürnbergerwald para Linzit
Kürnbergerwald në perëndim të Linzit

Wilhering Abbey fitoi Kürnbergerwald në mesin e shekullit të 18-të. Kürnbergerwald me Kürnberg 526 m të lartë është një vazhdim i Masivit Bohemian në jug të Danubit. Për shkak të pozitës së lartë, njerëzit janë vendosur atje që nga epoka neolitike. Një mur unazor i dyfishtë nga epoka e bronzit, një kullë romake, vende kulti, një tumë varrimi dhe vendbanime nga një shumëllojshmëri epokash kulturore dhe historike janë gjetur në Kürnberg. Në kohët moderne, Perandorët Habsburgë të Perandorisë së Shenjtë Romake organizuan gjueti të mëdha në pyllin e Kürnberg.

Kolona e Trinitetit dhe dy ndërtesat e urës në sheshin kryesor në Linz
Kolona e Trinitetit dhe dy ndërtesat e urës në sheshin kryesor në Linz

Domplatz në Linz në lindje të Mariendom neo-gotike shërben si një vend për koncerte klasike, tregje të ndryshme dhe Advent në Dom gjatë gjithë vitit. Ndërtesa e Muzeut të Artit Dixhital në bregun e majtë të Danubit, e dukshme nga larg, Qendra Ars Electronica, është një skulpturë transparente me dritë, një strukturë në të cilën asnjë skaj i jashtëm nuk shkon paralel me tjetrin, e cila merr një formë tjetër. në varësi të këndit të shikimit. Përballë Qendrës Ars Electronica, në bregun e djathtë të Danubit, është ndërtesa e mbështjellë me xham, e strukturuar në mënyrë lineare, në gri bazalt të Lentos, muzeut për artin modern në qytetin e Linzit.

Muzeu i Francisco Carolinum Linz
Muzeu i Francisco Carolinum në Linz me një frize monumentale prej guri ranor në katin e dytë

Ndërtesa e Francisco Carolinum në brendësi të qytetit, një muze për artin fotografik, është një ndërtesë e lirë, 3-katëshe me fasada të Neo-Rilindjes dhe një friz monumental ranor me 3 anë që përshkruan historinë e Austrisë së Epërme. Shtëpia e Hapur e Kulturës në qendër të Linzit në ish-Shkollën Ursuline është një shtëpi për artin bashkëkohor, një laborator arti eksperimental që shoqëron zbatimin e një vepre artistike nga ideja deri në ekspozitën e saj.

Rathausgasse Linz
Rathausgasse Linz

Rathausgasse në Linz shkon nga bashkia në sheshin kryesor deri në Pfarrplatz. Ajo për të cilën krenohen shumë Linzers ndodhet në Rathausgasse 3 në cep të ndërtesës rezidenciale Kepler. Leberkas nga Pepi, një pjatë tradicionale e kuzhinës bavarezo-austriake, e cila hahet në mes të dy gjysmave të rrotullës së bukës si "Leberkässemmel".

Torte Linzer është një tortë e bërë nga pastë me kore të shkurtra të trazuara, një i ashtuquajtur brumë Linzer, me një përqindje të lartë arrash. Torte Linzer përmban një mbushje të thjeshtë reçeli, zakonisht reçel rrush pa fara, dhe tradicionalisht bëhet me një shtresë të sipërme grilë që shpërndahet mbi masë.
Një copë Torte Linzer përmban një mbushje me reçel rrush pa fara me një grilë brumi si shtresë e sipërme.

Archduke Franz Karl Joseph i Austrisë mori një Linzer Torte me vete nga Linz në rrugën e tij për në vendpushimin e tij veror në Bad Ischl. Një Torte Linzer është një tortë e bërë nga pasta me kore të shkurtra me një përqindje të lartë arrash, erëz me kanellë dhe që përmban një mbushje me reçel rrush pa fara dhe një grilë të dekoruar karakteristike në formë diamanti si shtresë e sipërme. Rrjetat e bajameve në dekorimin me grilë të Tortes Linzer duhet të kuptohen ndoshta si një reminishencë e prodhimit të zakonshëm të mëparshëm të Tortes Linzer me bajame. Por për shkak të përqindjes së lartë të gjalpit dhe bajameve ishte Linzer torte prej kohësh kryesisht i rezervuar për njerëzit e pasur.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Nga Linz në Mauthausen

Shtegu i Ciklit të Danubit shkon nga sheshi kryesor në Linz mbi urën Nibelungen në Urfahr dhe në anën tjetër ndjek rrjedhën e shëtitores përgjatë Danubit.

Pleschinger Au

Në periferi veri-lindore të Linzit, në Linzer Feld, Danubi kthen rreth Linzit nga jug-perëndimi në jug-lindje. Në anën verilindore të këtij harku, në periferi të Linzit, ndodhet një fushë përmbytjeje e njohur si Pleschinger Au.

Shtegu i Ciklit të Danubit kalon përgjatë periferisë veri-lindore të Linzit nën hijen e pemëve në fushën e përmbytjes Pleschinger.
Shtegu i Ciklit të Danubit kalon përgjatë periferisë veri-lindore të Linzit nën hijen e pemëve në fushën e përmbytjes Pleschinger.

Shtegu i Ciklit të Danubit shkon në këmbët e një dige në buzë të Pleschinger Au përgjatë Diesenleitenbach derisa peizazhi i fushës së përmbytjes që përbëhet nga livadhe bujqësore dhe pjesë të pyjeve bregore fillon të rinovohet dhe Shtegu i Ciklit të Danubit vazhdon përgjatë shtegut të shkallëzuar përgjatë Danubit . Në këtë zonë tani mund të shihni lindjen e Linzit, Shën Peter në der Zitzlau, me portin dhe shkritoren e voestalpine AG.

voestalpine Stahl GmbH operon një punë shkrirjeje në Linz.
Silueta e punimeve të shkrirjes së voestalpine Stahl GmbH në Linz

Pasi Adolf Hitleri kishte vendosur që një shkritore të ndërtohej në Linz, ceremonia e hapjes së themeleve për Reichswerke Aktiengesellschaft für Erzbergbau und Eisenhütten "Hermann Göring" në Shën Peter-Zizlau u zhvillua vetëm dy muaj pas aneksimit të Austrisë në Gjermani. Reich në maj 1938. Prandaj, rreth 4.500 banorë të Shën Peter-Zizlaut do të zhvendosen në rrethe të tjera të Linzit. Ndërtimi i punimeve të Hermann Göring në Linz dhe prodhimi i armatimeve u zhvillua me rreth 20.000 punëtorë të detyruar dhe më shumë se 7.000 të burgosur të kampit të përqendrimit nga kampi i përqendrimit Mauthausen.

Që nga viti 1947 ekziston një memorial i Republikës së Austrisë në vendin e ish-kampit të përqendrimit Mauthausen. Kampi i përqendrimit Mauthausen ndodhej afër Linzit dhe ishte kampi më i madh i përqendrimit nazist në Austri. Ai ekzistonte që nga viti 1938 derisa u çlirua nga trupat amerikane më 5 maj 1945. Rreth 200.000 njerëz u burgosën në kampin e përqendrimit Mauthausen dhe nënkampet e tij, nga të cilët më shumë se 100.000 vdiqën.
Tabela e informacionit në memorialin e kampit të përqendrimit në Mauthausen

Pas përfundimit të luftës, njësitë amerikane morën vendin e punimeve të Hermann Göring dhe e quajtën atë Punimet e Bashkuara Austriake të Hekurit dhe Çelikut (VÖEST). 1946 VÖEST i dorëzohet Republikës së Austrisë. VÖEST u privatizua në vitet 1990. VOEST u bë voestalpine AG, e cila sot është një grup global çeliku me rreth 500 kompani të grupit dhe vendndodhje në më shumë se 50 vende. Në Linz, në vendin e ish-punimeve të Hermann Göring, voestalpine AG vazhdon të operojë një fabrikë metalurgjike që është e dukshme nga larg dhe formëson peizazhin e qytetit.

Shritorja e voestalpine AG në Linz
Silueta e çelikut voestalpine AG karakterizon peizazhin e qytetit në lindje të Linzit

Nga Linz në Mauthausen

Mauthausen është vetëm 15 km në lindje të Linzit. Në fund të shekullit të 10-të, një stacion pagese u themelua në Mauthausen nga Babenbergerët. Në vitin 1505 u ndërtua një urë mbi Danub afër Mauthausen. Mauthausen u bë i njohur në shekullin e 19-të për granitin Mauthausen të furnizuar nga industria e gurit Mauthausen në qytetet kryesore të monarkisë austro-hungareze, i cili përdorej për shtrimin e gurëve dhe ndërtimin e ndërtesave dhe urave.

Lebzelterhaus Leopold-Heindl-Kai në Mauthausen
Lebzelterhaus Leopold-Heindl-Kai në Mauthausen

Ura Nibelungen në Linz, e cila lidh qytetin e lindjes së Führer-it me Urfahr-in, u ndërtua midis viteve 1938 dhe 1940 me granit nga Mauthausen. Të burgosurve të kampit të përqendrimit Mauthausen duhej të ndanin granitin e nevojshëm për ndërtimin e urës Nibelungen në Linz me dorë ose me anë të shpërthimit nga shkëmbi.

Ura Nibelungen mbi Danub lidh Linzin me Urfahr. Është ndërtuar nga viti 1938 deri në vitin 1940 me granit nga Mauthausen. Të burgosurve të kampit të përqendrimit Mauthausen duhej të ndanin granitin e nevojshëm nga shkëmbi me dorë ose me anë të shpërthimit.
Ura Nibelungen në Linz u ndërtua midis viteve 1938 dhe 1940 me granit nga Mauthausen, të cilin të burgosurit e kampit të përqendrimit Mauthausen duhej ta ndanin nga shkëmbi me dorë ose me anë të shpërthimit.

Machland

Rruga e Ciklit të Danubit shkon nga Mauthausen përmes Machland, i cili njihet për kultivimin intensiv të perimeve si trangujve, rrepave, patateve, lakrës së bardhë dhe lakrës së kuqe. Machland është një peizazh i sheshtë pellgu i formuar nga depozitat përgjatë bregut verior të Danubit, që shtrihet nga Mauthausen deri në fillim të Strudengaut. Machland është një nga zonat më të vjetra të vendbanimeve në Austri. Ka dëshmi të pranisë njerëzore neolitike në kodrat në veri të Machland. Keltët u vendosën në rajonin e Danubit rreth vitit 800 para Krishtit. Fshati kelt i Mitterkirchen u ngrit rreth gërmimit të varrosjes në Mitterkirchen.

Machland është një peizazh i sheshtë pellgu i formuar nga depozitat përgjatë bregut verior të Danubit, që shtrihet nga Mauthausen deri në fillim të Strudengaut. Machland është i njohur për kultivimin intensiv të perimeve si kastravecat, rrepat, patatet, lakrën e bardhë dhe lakrën e kuqe. Machland është një nga zonat më të vjetra të vendbanimeve në Austri. Ka dëshmi të pranisë njerëzore neolitike në kodrat në veri të Machland.
Machland është një pellg i sheshtë i formuar nga depozitat përgjatë bregut verior të Danubit, i cili njihet për kultivimin intensiv të perimeve. Machland është një nga zonat më të vjetra të vendbanimeve në Austri me praninë e njerëzve në periudhën neolitike në kodra në veri.

Fshati kelt i Mitterkirchen

Pikërisht në jug të fshatit Lehen në komunën e Mitterkirchen im Machland në zonën e ish-përmbytjeve të Danubit dhe Naarnit, u gjet një varr i madh i kulturës Hallstatt. Epoka më e vjetër e hekurit nga 800 deri në 450 pes quhet periudha e Hallstatt ose kultura e Hallstatt. Ky emërtim vjen nga gjetjet nga një varrezë nga epoka e vjetër e hekurit në Hallstatt, e cila i dha vendit emrin e saj për këtë epokë.

Ndërtesa në një fshat të lashtë në Mitterkirchen im Machland
Ndërtesa në një fshat të lashtë në Mitterkirchen im Machland

Në afërsi të vendit të gërmimit, u ndërtua muzeu prehistorik në ajër të hapur në Mitterkirchen, i cili përcjell një pamje të jetës në një fshat parahistorik. U rindërtuan ndërtesat e banimit, punëtoritë dhe një tumë varrimi. Rreth 900 enë me objekte varrimi me vlerë tregojnë varrimin e personaliteteve të rangut të lartë. 

Mitterkirchner noton

Mitterkirchner noton në muzeun prehistorik në ajër të hapur në Mitterkirchen
Karroca ceremoniale Mitterkirchner, me të cilën u varros në Machland një femër e rangut të lartë nga periudha e Hallstatt, së bashku me varrezat e shumta

Një nga gjetjet më të rëndësishme është qerrja ceremoniale Mitterkirchner, e cila u gjet në vitin 1984 gjatë gërmimeve në një varr karroce, në të cilën një grua e rangut të lartë nga periudha e Hallstatt ishte varrosur me shumë sende varresh. Një kopje e karrocës mund të shihet në fshatin kelt të Mitterkirchen në tumën e varrimit që është riprodhuar besnikërisht dhe është e arritshme.

Rezidencë në Mitterkirchen

Brendësia e kreut të fshatit me oxhak dhe divan
Brendësia e shtëpisë së rindërtuar të një kryetari të një fshati kelt me ​​një oxhak dhe një shtrat

Shtëpia e feudali ishte qendra e një fshati të epokës së hekurit. Muret e një pallati ishin ndërtuar me thurje, baltë dhe lëvozhgë. Me aplikimin e gëlqeres, muri u bë i bardhë. Në dimër, hapjet e dritareve mbuloheshin me lëkurë kafshësh, të cilat lëshonin pak dritë. Çatia e kreshtës mbështetet nga shtyllat prej druri të vendosura brenda shtëpisë.

Holler Au

Fundi lindor i Machland shkrihet në Mitterhaufe dhe Hollerau. Shtegu i Ciklit të Danubit kalon pikërisht përmes Hollerau deri në fillim të Strudengaut.

Holler Au në Mitterhaufe
Shtegu i Ciklit të Danubit kalon përmes Holler Au. Holler, plaku i zi, ndodh përgjatë shtigjeve në pyllin e fushës së përmbytjes.

Holler, plaku i zi, shfaqet në pyllin aluvial sepse ndodh natyrshëm në toka të freskëta, të pasura me lëndë ushqyese dhe të thella, të tilla si ato që gjenden në vendet aluviale. Plaku i zi është një shkurre deri në 11 m e lartë me një trung të shtrembër dhe një kurorë të dendur. Frutat e pjekura të plakut janë kokrra të vogla të zeza të rregulluara në çadra. Kokrrat e tharta dhe me shije të hidhur të plakut të zi përpunohen në lëng dhe komposto, ndërsa lulet e plakut përpunohen në shurup të lulediellit.

strudengau

Hyrja në luginën e ngushtë, të pyllëzuar të Strudengaut në Urën Grein Danub
Hyrja në luginën e ngushtë, të pyllëzuar të Strudengaut në Urën Grein Danub

Pasi të keni vozitur nëpër Hollerau, i afroheni hyrjes së Strudengaut, një luginë e ngushtë e Danubit përmes Masivit Bohemian, në Rrugën e Ciklit të Danubit në zonën e urës Grein Danub. Ne me makinë një herë rreth qoshe dhe ne jemi qyteti kryesor i Strudengau, qyteti historik i Grein, i dukshëm.

Grin

Kalaja e Greinburgut ngrihet mbi Danub dhe qytetin e Grein
Kalaja e Greinburgut u ndërtua në fund të shekullit të 15-të si një ndërtesë gotike e vonë në majën e kodrës Hohenstein mbi qytetin e Grein.

Kalaja e Greinburgut ngrihet mbi Danub dhe qyteti i Grein në majën e kodrës Hohenstein. Ndërtimi i Greinburgut, një nga ndërtesat më të hershme gotike të ngjashme me kështjellën me kulla të spikatura poligonale, u përfundua në vitin 1495 në një planimetri katërkatëshe katrore me çati të fuqishme të varura.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Kalaja Greinburg

Kalaja e Greinburgut ka një oborr të gjerë, me arkadë drejtkëndëshe me arkada 3-katëshe. Arkadat e Rilindjes janë projektuar si arkada të rrumbullakëta mbi kolonat e holla toskane. Parapetet përmbajnë balustrada false të pikturuara me fusha drejtkëndore të përafërta si baza iluzionare të kolonave. Në nivelin e tokës ka një hap të gjerë arkadë, i cili korrespondon me dy arkadat e katit të sipërm.

Arkadat në oborrin e harkuar të Kalasë së Greinburgut
Në oborrin e harkuar të Kalasë së Greinburgut, arkadat e Rilindjes në formën e arkadave me harqe të rrumbullakëta në kolonat toskane

Kalaja e Greinburgut tani është në pronësi të familjes së Dukës së Sakse-Koburg-Gotha dhe strehon Muzeun Detar të Austrisë së Epërme. Në rrjedhën e Festivalit të Danubit, shfaqjet e operës barok zhvillohen çdo verë në oborrin e harkuar të Kalasë së Greinburgut.

Nga Grein përmes Strudengau në Persenbeug

Në Grein kalojmë Danubin dhe vazhdojmë në bregun e djathtë në drejtimin lindor, duke kaluar ishullin Danub të Wörth në Hößgang, përmes Strudengaut. Në këmbët e Hausleiten ne shohim në anën e kundërt, në bashkimin e Dimbach dhe Danubit, qytetin historik të tregut të Shën Nikola an der Donau.

Shën Nikolla në Danub në Strudengau, qytet historik i tregut
Shën Nikolla në Strudengau. Qyteti historik i tregut është një kombinim i një ish-katundi kishtar rreth kishës së ngritur të famullisë dhe vendbanimit bankar në Danub.

Udhëtimi nëpër Strudengau përfundon në termocentralin Persenbeug. Për shkak të murit të digës 460 m të gjatë të termocentralit, Danubi është i mbushur me digë deri në një lartësi prej 11 metrash në të gjithë rrjedhën e Strudengaut, kështu që Danubi tani duket më shumë si një liqen në një luginë të ngushtë e të pyllëzuar sesa një lumë i egër dhe romantik me një rrjedhë të lartë dhe vorbulla dhe rrotullime të frikshme.

Turbinat Kaplan në termocentralin Persenbeug në Danub
Turbinat Kaplan në termocentralin Persenbeug në Danub

Termocentrali Persenbeug daton në vitin 1959 dhe ishte një projekt rindërtimi pionier në Austri pas Luftës së Dytë Botërore. Termocentrali Persenbeug ishte hidrocentrali i parë i termocentraleve të Danubit Austriak dhe sot ka 2 turbina Kaplan, të cilat së bashku janë në gjendje të ofrojnë rreth 7 miliardë kilovat orë energji hidroelektrike në vit.

persenflex

Shtegu i Ciklit të Danubit shkon në urën rrugore mbi termocentralin Persenbeug nga Ybbs në bregun e djathtë deri në Persenbeug në bregun e majtë, verior, ku ndodhen dy bravat.

Dy bravat e termocentralit Persenbeug në bregun e majtë verior të Danubit
Dy bravat paralele të termocentralit Persenbeug në bregun e majtë, verior të Danubit poshtë Kalasë Persenbeug

Persenbeug është një vendbanim buzë lumit që anashkalohet nga Kalaja Persenbeug në perëndim. Persenbeug ishte një vend i vështirë për lundrim në Danub. Persenbeug do të thotë "përkulje e keqe" dhe rrjedh nga shkëmbinjtë dhe vorbullat e rrezikshme të Danubit rreth Gottsdorfer Scheibe.

Disku Gottsdorf

Rruga e ciklit të Danubit në zonën e diskut të Gottsdorf
Rruga e ciklit të Danubit në zonën e diskut Gottsdorf shkon nga Persenbeug në skajin e diskut rreth diskut deri në Gottsdorf

Gottsdorfer Scheibe, i njohur gjithashtu si Ybbser Scheibe, është një fushë aluviale në bregun verior të Danubit midis Persenbeug dhe Gottsdorf, e cila shtrihet në jug dhe është e rrethuar nga Donauschlinge pranë Ybbs në një formë U. Rruga e Ciklit të Danubit shkon në zonën e diskut të Gottsdorf në skajin e tij rreth diskut.

Nibelungengau

Nga Gottsdorf, shtegu i ciklit të Danubit vazhdon përgjatë Danubit, i cili rrjedh nga perëndimi në lindje në këmbët e pllajës së granitit dhe gneiss të Waldviertel, deri në Melk.

Shtegu i Ciklit të Danubit në Nibelungengau pranë Marbach an der Donau në këmbët e malit Maria Taferl.
Shtegu i Ciklit të Danubit në Nibelungengau pranë Marbach an der Donau në këmbët e malit Maria Taferl.

Zona nga Persenbeug në Melk luan një rol të rëndësishëm në Nibelungenlied dhe për këtë arsye quhet Nibelungengau. Nibelungenlied, një epikë heroike mesjetare, u konsiderua si eposi kombëtar i gjermanëve në shekujt 19 dhe 20. Pas një interesi të fortë për një pritje kombëtare Nibelung të zhvilluar në Vjenë, ideja e ngritjes së një monumenti Nibelung në Pöchlarn në Danub u përhap fillimisht në 1901. Në peizazhin politik antisemitik të Pöchlarn-it, sugjerimi nga Vjena ra në tokë pjellore dhe qysh në vitin 1913 këshilli bashkiak i Pöchlarn-it vendosi ta emërtojë seksionin e Danubit midis Grein dhe Melk si "Nibelungengau".

Pamja e bukur nga Maria Tafel
Rrjedha e Danubit nga Donauschlinge pranë Ybbs përmes Nibelungengau

Maria Tafel

Vendi i pelegrinazhit Maria Taferl në Nibelungengau është i dukshëm nga larg falë kishës së saj famullitare me dy kulla në kreshtën mbi Marbach an der Donau. Kisha e pelegrinazhit të Nënës së Zotit të pikëlluar është e vendosur në një tarracë mbi luginën e Danubit. Kisha e pelegrinazhit Maria Taferl është një ndërtesë barok e hershme me pamje nga veriu, me planimetri në formë kryqi dhe fasadë me dy kulla, e cila u përfundua nga Jakob Prandtauer në 2.

Kisha e pelegrinazhit Maria Taferl
Kisha e pelegrinazhit Maria Taferl

qumësht

Danubi është penduar përsëri përpara Melk. Ekziston një ndihmë migrimi për peshqit në formën e një rryme anashkaluese, e cila mundëson të gjitha llojet e peshqve të Danubit të kalojnë nëpër termocentral. Në këtë zonë janë identifikuar 40 lloje peshqish, duke përfshirë specie të rralla si Zingel, Schrätzer, Schied, Frauennerfling, Whitefin Gudgeon dhe Koppe.

Danubi i penduar përballë termocentralit Melk
Peshkatarët në Danubin e digës përballë termocentralit Melk.

Shtegu i Ciklit të Danubit shkon nga Marbach në stacionin e energjisë Melk në shtegun e shkallëve. Në urën e termocentralit, shtegu i ciklit të Danubit shkon në bregun e djathtë.

Ura e termocentralit të Danubit në Melk
Në shtegun e ciklit të Danubit mbi urën e termocentralit të Danubit për në Melk

Shtegu i Ciklit të Danubit shkon poshtë stacionit të energjisë Melk në shkallët drejt peizazhit të fushës së përmbytjes me emrin e Shën Koloman Kolomaniaut. Nga Kolomaniau, Shtegu i Ciklit të Danubit shkon përgjatë rrugës së trageteve për në Urën Sankt Leopold mbi Melk deri në rrëzë të Melk Abbey.

Rruga e Ciklit të Danubit pas termocentralit Melk
Rruga e Ciklit të Danubit pas termocentralit Melk

Melk i ngurtë

Shën Coloman thuhet të ketë qenë një princ irlandez, i cili, në një pelegrinazh në Tokën e Shenjtë, u ngatërrua me një spiun bohem në Stockerau, Austri e Ulët, për shkak të pamjes së tij aliene. Koloman u arrestua dhe u var në një pemë të vjetër. Pas mrekullive të shumta në varrin e tij, Margravi i Babenbergut Heinrich I e transferoi trupin e Kolomanit në Melk, ku u varros për herë të dytë më 13 tetor 1014.

Melk i ngurtë
Melk i ngurtë

Deri më sot, 13 tetori është dita e përkujtimit të Kolomanit, e ashtuquajtura Dita e Kolomanit. Kolomanikirtag në Melk gjithashtu është mbajtur në këtë ditë që nga viti 1451. Kockat e Koloman tani janë në altarin e përparmë të majtë të kishës Melk Abbey. Nofulla e poshtme e Koloman u gjet në 1752 në kolomani monstrance në formën e një shkurre plaku, e cila mund të shihet në dhomat e dikurshme perandorake, Muzeu i sotëm i Abbey, i Melk Abbey.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Wachau

Nga Nibelungenlände në rrëzë të Melk Abbey, Shtegu i Ciklit të Danubit shkon drejt Schönbühel përgjatë Wachauer Straße. Kalaja Schönbühel, e vendosur në një shkëmb mbi Danub, shënon hyrjen në Luginën Wachau.

Kalaja Schönbühel në hyrje të luginës së Wachau
Kalaja Schönbühel në një tarracë mbi shkëmbinj të thepisur shënon hyrjen në Luginën Wachau

Wachau është një luginë ku Danubi përshkon Masivin Bohemian. Bregu verior është formuar nga pllaja e granitit dhe gneissit të Waldviertel dhe bregu jugor nga pylli i Dunkelsteiner. Kishte një rreth 43.500 vjet më parë Vendbanimi i njerëzve të parë modernë në Wachau, siç mund të përcaktohet nga veglat e gjetura prej guri. Rruga e Ciklit të Danubit kalon nëpër Wachau në bregun jugor dhe në bregun verior.

Mesjeta në Wachau

Mesjeta është përjetësuar në 3 kështjella në Wachau. Ju mund të shihni të parën nga 3 kështjellat Kuenringer në Wachau kur filloni në bregun e djathtë të Rrugës së Ciklit të Danubit përmes Wachau.

Rruga e Ciklit të Danubit Passau Vjenë pranë Aggstein
Rruga e Ciklit të Danubit Passau Vjenë shkon pranë Aggstein në rrëzë të kodrës së kështjellës

Në një dalje shkëmbore 300 m të lartë prapa tarracës aluviale të Aggstein, e cila bie pjerrtas në 3 anët, është fronizuar. Rrënojat e kështjellës Aggstein, një kështjellë binjake e zgjatur, e ngushtë, me pamje nga lindja-perëndimi, e cila është e integruar në mënyrë simbiotike në terren, secila me një kokë shkëmbi të integruar në anët e ngushta.

Kështjella kryesore mbi gurin e rrënojave të Aggstein, e parë nga Bürgl
Kalaja kryesore me kapelën në gurin e rrënojave të Aggstein të parë nga Bürglfelsen

Pas rrënojave të Kështjellës Aggstein, Rruga e Ciklit të Danubit shkon përgjatë shtegut të shkallëzuar midis Danubit dhe kopshteve të verës dhe kajsisë (kajsisë). Përveç verës, Wachau është i njohur edhe për kajsitë e tij, të njohura edhe si kajsi.

Rruga e Ciklit të Danubit përgjatë Weinriede Altenweg në Oberarnsdorf in der Wachau
Rruga e Ciklit të Danubit përgjatë Weinriede Altenweg në Oberarnsdorf in der Wachau

Përveç reçelit dhe schnapps, një produkt popullor është nektari i kajsisë, i cili bëhet nga kajsitë Wachau. Ekziston një mundësi për të shijuar nektarin e kajsisë në Donauplatz në Oberarnsdorf në Radler-Rest.

Çiklistët pushojnë në shtegun e çiklizmit të Danubit në Wachau
Çiklistët pushojnë në shtegun e çiklizmit të Danubit në Wachau

Kalaja rrënon ndërtesën e pasme

Nga Radler-Rast ju keni një pamje të mirë të kështjellës së parë në Wachau në të majtë. Rrënojat e kështjellës Hinterhaus janë një kështjellë në majë kodre që dominon skajin jugperëndimor të qytetit të tregut të Spitz an der Donau, në një dalje shkëmbore që bie pjerrët në jug-lindje dhe veri-perëndim në Danub, përballë malit me mijëra kova. . Kalaja e zgjatur Hinterhaus ishte kështjella e sipërme e zotërisë Spitz, e cila, ndryshe nga kalaja e poshtme e vendosur në fshat, ishte gjithashtu. shtëpia e zotërve u thirr.

Kalaja rrënon ndërtesën e pasme
Rrënojat e kështjellës Hinterhaus parë nga Radler-Rast në Oberarnsdorf

Traget me rul Spitz-Arnsdorf

Nga ndalesa e pushimit të çiklistëve në Oberarnsdorf, nuk është shumë larg tragetit me rul për në Spitz an der Donau. Trageti funksionon gjatë gjithë ditës sipas kërkesës. Transferta zgjat 5-7 minuta.Bileta blihet në traget, ku ndodhet një kamera obscura nga artisti islandez Olafur Eliasson në dhomën e errët të pritjes. Drita që bie përmes një hapjeje të vogël në dhomën e errësuar krijon një imazh të kundërt dhe të përmbysur të Wachau-t.

Trageti me rul nga Spitz në Arnsdorf
Trageti rrotullues nga Spitz an der Donau në Arnsdorf shkon gjatë gjithë ditës pa një orar, siç kërkohet

Spitz në Danub

Nga trageti me rul Spitz Arnsdorf ju keni një pamje të bukur të tarracave të vreshtave të ultësirës lindore të kodrës së kështjellës, e njohur edhe si kodra me mijëra kova. Në rrëzë të malit njëmijë kova, kulla drejtkëndore, e lartë perëndimore me një çati të pjerrët të pjerrët e kishës së famullisë së St. Mauritius. Nga 1238 deri në 1803 kisha e famullisë Spitz u përfshi në manastirin Niederaltaich. Kjo shpjegon pse kisha e famullisë Spitz i kushtohet Shën Mauritiusit, sepse manastiri Nieraltaich është një Abbey Benediktine e rr Mauritius.

Spitz në Danub me malin me mijëra kova dhe kishën e famullisë
Spitz në Danub me malin me mijëra kova dhe kishën e famullisë

Shën Michael

Kisha famullitare e Spitz-it ishte një degë e Shën Michael në der Wachau, ku më pas shkon rruga e ciklit të Danubit. Shën Michael, kisha mëmë e Wachau, është ngritur paksa në një tarracë pjesërisht artificiale në zonën e dhuruar Peshkopisë së Passau nga Charlemagne pas vitit 800. Karli i Madh, mbreti i Perandorisë Franke nga viti 768 deri në 814, kishte ndërtuar një vend të shenjtë të Mikaelit në vendin e një vendi të vogël flijimi kelt. Në krishterim, Shën Michael konsiderohet komandanti suprem i ushtrisë së Zotit.

Kisha e fortifikuar e Shën Mikaelit është në një pozicion që dominon luginën e Danubit në vendin e një vendi të vogël flijimi kelt.
Kulla perëndimore katërkatëshe katrore e kishës së degës St. Michael me një portal harku të mprehtë me mbajtëse me një hark të futur në shpatull dhe i kurorëzuar me beteja me hark të rrumbullakët dhe frëngji këndore të rrumbullakëta që dalin.

Thal Wachau

Në këndin juglindor të fortifikimeve të Shën Mëhillit ndodhet një kullë e rrumbullakët masive trekatëshe, e cila ka qenë një kullë vëzhgimi që nga viti 1958. Nga kjo kullë vrojtimi ju keni një pamje të bukur të Danubit dhe luginës së Wachau që shtrihet në verilindje me fshatrat historike Wösendorf dhe Joching, i cili kufizohet nga Weißenkirchen në rrëzë të Weitenberg me kishën e saj të lartë famullitare që mund të shihet nga larg.

Thal Wachau nga kulla e vëzhgimit të Shën Michael me qytetet Wösendorf, Joching dhe Weißenkirchen në sfondin e largët në këmbët e Weitenberg.
Thal Wachau nga kulla e vëzhgimit të Shën Michael me qytetet Wösendorf, Joching dhe Weißenkirchen në sfondin e largët në këmbët e Weitenberg.

Prandtauer Hof

Rruga e Ciklit të Danubit tani na çon nga Shën Michael përmes vreshtave dhe fshatrave historike të Thal Wachau në drejtim të Weißenkirchen. Kalojmë në Prandtauer Hof në Joching, një kompleks barok, dykatëshe, me katër krahë i ndërtuar nga Jakob Prandtauer në 1696 me një instalim portali me tre pjesë me një portë të rrumbullakët me hark në mes. Pasi ndërtesa u ngrit fillimisht në 1308 si një oborr leximi për manastirin Augustinian të Shën Pölten, ajo u quajt St. Pöltner Hof për një kohë të gjatë. Kapela në katin e sipërm të krahut verior daton nga viti 1444 dhe shënohet nga jashtë nga një frëngji kurrizore.

Prandtauerhof në Joching në Thal Wachau
Prandtauerhof në Joching në Thal Wachau

Weissenkirchen në Wachau

Nga Prandtauerplatz në Joching, shtegu i ciklit të Danubit vazhdon në rrugën e fshatit në drejtim të Weißenkirchen në der Wachau. Weißenkirchen në der Wachau është një treg i vendosur në Grubbach. Tashmë në fillim të shekullit të 9-të kishte zotërime të peshkopatës së Freising në Weißenkirchen dhe rreth vitit 830 një donacion për manastirin bavarez të Niederaltaich. Rreth vitit 955 ekzistonte një strehë "Auf der Burg". Rreth vitit 1150, qytetet e St. Michael, Joching dhe Wösendorf u bashkuan në Komunitetin e Madh të Wachau, i njohur gjithashtu si Thal Wachau, me Weißenkirchen si qytetin kryesor. Në 1805 Weißenkirchen ishte pika fillestare e Betejës së Loiben.

Kisha e famullisë Weißenkirchen në Wachau
Kisha e famullisë Weißenkirchen në Wachau

Weißenkirchen është komuniteti më i madh i verërave në Wachau, banorët e të cilit jetojnë kryesisht nga kultivimi i verës. Verërat Weißenkirchner mund të shijohen direkt tek prodhuesi i verës ose në vinotekën Thal Wachau. Zona Weißenkirchen ka vreshtat më të mira dhe më të njohura Riesling. Këto përfshijnë vreshtat Achleiten, Klaus dhe Steinriegl.

Vreshtat Achleiten

Vreshtat Achleiten në Weißenkirchen në der Wachau
Vreshtat Achleiten në Weißenkirchen në der Wachau

Riede Achleiten në Weißenkirchen është një nga vendet më të mira të verës së bardhë në Wachau për shkak të vendndodhjes së saj në kodër direkt mbi Danub nga jug-lindja në perëndim. Nga fundi i sipërm i Achleiten ju keni një pamje të bukur të Wachau në drejtim të Weißenkirchen si dhe në drejtim të Dürnstein dhe peizazhit të fushës së përmbytjes së Rossatz në anën e djathtë të Danubit.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Kisha e Famullisë Weissenkirchen

Një kullë e fuqishme, e lartë, katrore veri-perëndimore, e ndarë në 5 kate me korniza dhe me një bërthamë çati në çatinë e pjerrët, dhe një kullë e dytë, më e vjetër, me gjashtë anë nga viti 1502, kulla origjinale me kurorë me gurë dhe helmetë guri e ndërtesës paraardhëse me dy nefshe të Kishës së Famullisë Weißenkirchen, e cila ndodhet në gjysmë të rrugës në jug në pjesën e përparme perëndimore, ngrihet mbi sheshin e tregut të Weißenkirchen në der Wachau.

Një kullë e fuqishme, e lartë, katrore veri-perëndimore, e ndarë në 5 kate me qoshe dhe me një dritare gjiri në çatinë e pjerrët, dhe një kullë të dytë, më të vjetër, me gjashtë anë nga viti 1502, kulla origjinale me një kurorë me gurë dhe një helmeta prej guri e ndërtesës paraardhëse me dy nef të kishës së famullisë Wießenkirchen, e cila ndodhet në gjysmë të rrugës nga jugu në pjesën e përparme perëndimore, ngrihet mbi sheshin e tregut të Weißenkirchen në der Wachau. Nga viti 2, famullia e Weißenkirchen i përkiste famullisë së Shën Michael, kishës mëmë të Wachau. Pas vitit 1330 kishte një kishëz. Në gjysmën e dytë të shekullit të 987-të u ndërtua kisha e parë, e cila u zgjerua në gjysmën e parë të shekullit të 1000-të. Në shekullin e 2-të, naosi i pjerrët me një çati monumentale dhe të pjerrët ishte i stilit barok.
Një kullë e fuqishme veri-perëndimore e vitit 1502 dhe një kullë e dytë gjysmë e ndërprerë e vjetër me gjashtë anë nga viti 2 ngrihet mbi sheshin e tregut të Weißenkirchen në der Wachau.

Nga viti 987, famullia e Weißenkirchen i përkiste famullisë së Shën Michael, kishës mëmë të Wachau. Pas vitit 1000 kishte një kishëz. Në gjysmën e dytë të shekullit të 2-të u ndërtua kisha e parë, e cila u zgjerua në gjysmën e parë të shekullit të 13-të. Në shekullin e 14-të, naosi i pjerrët me një çati monumentale dhe të pjerrët ishte i stilit barok. Pas vizitës në qendrën historike të Weißenkirchen, ne vazhdojmë turneun tonë në shtegun e ciklit të Danubit Passau Vjenë me tragetin përtej Danubit për në Shën Lorenz. Nga porti i trageteve në Shën Lorenz, shtegu i ciklit të Danubit kalon pikërisht nëpër vreshtat e Rührsdorf me pamje nga rrënojat e Dürnstein. 

Durnstein

Dürnstein me kullën blu të kishës kolegjiale, simboli i Wachau.
Dürnstein Abbey dhe Kalaja në këmbët e rrënojave të Kalasë Dürnstein

Në Rossatzbach marrim tragetin me biçikletë për në Dürnstein. Gjatë kryqëzimit ne kemi një pamje të bukur të manastirit Augustinian të Dürnstein në një pllajë shkëmbore dhe në veçanti të kishës kolegjiale me kullën blu, e cila është një motiv fotografik popullor. Në Dürnstein kalojmë me makinë nëpër qytetin e vjetër mesjetar, i cili është i rrethuar nga një mur i ruajtur mirë që arrin deri në rrënojat e kështjellës. 

Rrënojat e kështjellës së Dürnstein

Rrënojat e kështjellës Dürnstein janë të vendosura në një shkëmb 150 m mbi qytetin e vjetër të Dürnstein. Ai është një kompleks me një bailey dhe punë në jug dhe një fortesë me Pallas dhe një ish-kapelë në veri, e cila u ndërtua në shekullin e 12-të nga Kuenringers, një familje ministrore austriake e Babenbergëve që mbajtën bailiwick-in e Dürnstein në koha. Azzo von Gobatsburg, një burrë i devotshëm dhe i pasur që erdhi në atë që tani është Austria e Poshtme në shekullin e 11-të pas djalit të Margrave Leopold I, konsiderohet të jetë paraardhësi i familjes Kuenringer. Në rrjedhën e shekullit të 12-të, Kuenringerët erdhën për të sunduar Wachau, i cili, përveç kështjellës Dürnstein, përfshinte edhe kështjellat Hinterhaus dhe Aggstein.
Kalaja Dürnstein, e vendosur në një shkëmb 150 m mbi qytetin e vjetër të Dürnstein, u ndërtua nga Kuenringers në shekullin e 12-të.

Rrënojat e kështjellës Dürnstein janë të vendosura në një shkëmb 150 m mbi qytetin e vjetër të Dürnstein. Ai është një kompleks me një bailey dhe punë në jug dhe një fortesë me Pallas dhe një ish-kapelë në veri, e cila u ndërtua në shekullin e 12-të nga Kuenringers, një familje ministrore austriake e Babenbergëve që mbajtën bailiwick-in e Dürnstein në koha. Azzo von Gobatsburg, një burrë i devotshëm dhe i pasur që erdhi në atë që tani është Austria e Poshtme në shekullin e 11-të pas djalit të Margrave Leopold I, konsiderohet të jetë paraardhësi i familjes Kuenringer. Në rrjedhën e shekullit të 12-të, Kuenringerët erdhën për të sunduar Wachau, i cili, përveç kështjellës Dürnstein, përfshinte edhe kështjellat Hinterhaus dhe Aggstein.

Shijoni verën Wachau

Në fund të zonës së vendbanimit Dürnstein, ne kemi ende mundësinë të shijojmë verërat Wachau në domenin Wachau, i cili ndodhet direkt në shtegun e ciklit të Danubit në Passau Vjenë.

Vinothek i domenit Wachau
Në vinotekën e domenit Wachau mund të shijoni të gjithë gamën e verërave dhe t'i blini ato me çmime në portën e fermës.

Domäne Wachau është një kooperativë e prodhuesve të verës Wachau, të cilët shtypin rrushin e anëtarëve të tyre në qendër në Dürnstein dhe i kanë tregtuar ato me emrin Domäne Wachau që nga viti 2008. Rreth vitit 1790, Starhembergers blenë vreshtat nga pasuria e manastirit Augustinian të Dürnstein, i cili u laicizua në 1788. Ernst Rüdiger von Starhemberg ua shiti domenin qiramarrësve të vreshtave në vitin 1938, të cilët më pas themeluan kooperativën e verërave Wachau.

greqisht-taverna-në-plazh-1.jpeg

eja me ne

Në tetor, 1 javë shëtitje në një grup të vogël në 4 ishujt grekë Santorini, Naxos, Paros dhe Antiparos me guida lokale ecjeje dhe pas çdo shëtitje me një vakt së bashku në një tavernë greke për 2.180,00 € për person në një dhomë dyshe.

Monument francez

Nga Dyqani i Verës i Domenit Wachau, Shtegu i Ciklit të Danubit shkon përgjatë skajit të pellgut Loiben, ku ka një monument me një majë në formë plumbi që përkujton betejën në Rrafshin Loibner më 11 nëntor 1805.

Beteja e Dürnstein ishte një konflikt si pjesë e luftës së koalicionit të tretë midis Francës dhe aleatëve të saj gjermanë, dhe aleatëve të Britanisë së Madhe, Rusisë, Austrisë, Suedisë dhe Napolit. Pas betejës së Ulmit, shumica e trupave franceze marshuan në jug të Danubit drejt Vjenës. Ata donin të angazhonin trupat aleate në betejë përpara se të arrinin në Vjenë dhe para se të bashkoheshin me ushtritë e 3-të dhe të 2-të ruse. Trupat nën Marshall Mortier duhej të mbulonin krahun e majtë, por beteja në fushën e Loibnerit midis Dürnstein dhe Rothenhof u vendos në favor të aleatëve.

Fusha e Loibenit ku austriakët luftuan francezët në 1805
Rothenhof në fillim të fushës Loiben, ku ushtria franceze luftoi kundër aleatëve austriakë dhe rusë në nëntor 1805

Në shtegun e ciklit të Danubit, Passau Vjenë, kalojmë fushën e Loibnerit në rrugën e vjetër Wachau në këmbët e Loibenberg për në Rothenhof, ku lugina e Wachau ngushtohet për herë të fundit përpara se të hyjë në Tullnerfeld, një zonë zhavorri e grumbulluar nga Danubi. , që shkon deri te porta e Vjenës mjaft, kalon.

më i lartë